vrijdag 19 januari 2018

Best verkochte boeken in 2017

Het boek wat het meest over de zogenaamde toonbank ging vorig jaar is Oorsprong van de Amerikaan Dan Brown.
Maar liefst  243.770 exemplaren werden sinds de uitkomst in oktober verkocht. 

Als tweede eindigde Judas van Astrid Holleeder, met 118.496 verkochte exemplaren. Dit boek was in 2016 het best verkochte boek van dat jaar. Het blijkt ook een jaar later nog zo goed te verkopen dat het op een tweede plek staat.
 Op drie volgt Goede dochter van Karin Slaughter, dat 102.555 keer in de Nederlandse vertaling werd aangeschaft.
De vierde plek is ook voor Astrid Holleeder die met haar Dagboek van een getuige dik tegen de 100.000 exemplaren verkocht.
Op vijf staat de eerste niet thriller/spannend boek en wel Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen.

Wat ik een opvallend iets vind, is toch wel de enorme verkoop van spannende boeken. Het lijkt dan alsof die de boekhandels veel plezier zouden moeten geven. Echter, hoe is het in jouw boekhandel gesteld? Bij Van Kemenade en Hollaers in Breda lagen de thrillers meestal in een kast wat aan de zijkant en waren nooit echt heel erg bij met nieuwe titels. Er stond vaak naast de al bekende titels, veel ouder werk. Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, want ik had er weinig te zoeken, dus kom er nooit meer. Alles moest toch altijd besteld worden wat ik wilde. Tips kreeg ik nooit. Men is daar ingesteld op de literatuur. Eigenlijk die met hoofdletter L.
En dat zie je heel vaak in de boekhandel: literatuur ligt mooi uitgestald op de tafels en de winkeliers staan graag klaar voor tips. Ik moet zeggen dat Boekhandel Buitelaar in het centrum van Breda een mooie uitzondering is en middenin de winkel een mooie grote kast heeft staan, waar ook ik nog vaak verrast wordt met titels die ik nog niet kende.

En het CPNB, de organisatie die oa met deze cijfers naar buiten komt en dus zeker moet weten hoe populair de spannende boeken zijn, schafte vorig jaar de Avond Van het Spannende Boek (AVSB) af. Het jaar daarvoor mocht er al geen publiek meer komen en vorig jaar was het helemaal foetsie. Het beste spannende boek van het jaar werd in een tv uitzending afgeraffeld.
Voor de literatuur is er jaarlijks een groot boekenbal en mooie grote geldprijzen te winnen. Het irriteert mij mateloos dat neerkijken op het spannende boek. Alsof het weinig voorstelt om een goed plot te bedenken en de lezer in de greep te houden. In plaats van dankbaar te zijn dat door de inkomsten van de spannende boeken er toch heel wat uitgaves met een erg lage verkoop gecompenseerd kunnen worden.
Maar, als wij als lezer gewoon met plezier datgene lezen wat jezelf fijn vindt, is het goed he.

In 2017 is in totaal voor 530 miljoen euro aan boeken verkocht. Voor dat bedrag werden zo'n 41 miljoen exemplaren aangeschaft; 7,4 procent als e-book. Dan zou je zeggen dat het wel goed zit met de inkomsten. We horen altijd zo'n gemopper over illegale downloads. Maar dat staat er los van natuurlijk.

Lenen uit de bibliotheek gebeurt ook nog vaak: 65 miljoen papieren boeken en 3,2 miljoen e-boeken.

Bron:CPNB en NU.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten