zaterdag 11 april 2015

Boekenfeestje boek Stem!

Boekpresentatie STEM! van Marlen Beek - Visser

Op deze mooie vrijdag presenteerde Marlen haar debuut: STEM! bij boekhandel De Kler in de Winkelhof in Leiderdorp.
Ook ik was erbij namens de Thrillerlezers. Het was voor mij op fietsafstand :).

Ik was er ongeveer 10 minuten van te voren. Er stonden al wel een aantal mensen te wachten. Maar er liepen ook ietwat verdwaasde winkelende mensen met hun volle boodschappenkarren. Die hadden geen idee wat er aan de hand was. Maar bleven ook niet hangen, jammer....

Na even rond gekeken te hebben zag ik de meneer van de uitgeverij staan. Ik ben er meteen op af gestapt en heb me voorgesteld als razende reporter van de Thrillerlezers. Leuk gesprek gehad, meteen ook boeken geregeld voor een winactie (binnenkort op het blog!) en ook afgesproken contact te houden.

Toen zag ik Judith Visser staan, dus ben ik ook op haar afgestapt en mij voorgesteld. Ze herkende mijn naam van het blog. Toch wel een klein stuitermomentje. 
Even gezellig gekletst, gevraagd hoe het met de hond is na het avontuur met de zwijnen. Het gaat goed, maar ze gaat nooit meer naar de Veluwe ;).

Ook nog even gelegenheid gehad om Marlen te begroeten en toen een mooi plekje gezocht voor de boekpresentatie.

De meneer van de boekhandel heette iedereen welkom en daarna was het de beurt aan de uitgever Larry.
Hij vertelde dat zijn dochter het intro van the Voice heeft ingezongen en dat haar silhouet ook is gebruikt.
Met het onderwerp van het boek, een jonge vrouw die mee gaat doen aan een talentenjacht, een leuk en grappig detail.

Toen was het de beurt aan Marlen.
Ze vertelde dat haar dochter, Ginger, toen ze 11 was het plan had opgevat om een boek te gaan schrijven. Maar na 80 bladzijden was ze het zat en heeft ze alles weggegooid.
Dat vond Marlen jammer, maar het bracht haar ook op het idee om dan zelf een boek te gaan schrijven.
En al vrij snel, na een paar maanden, was het boek een feit. Maar met schrijven alleen ben je er natuurlijk niet. Dus stuurde ze haar boek op naar uitgeverijen. De eerste afwijzing deed pijn, daarna werd het makkelijker en nam ze het advies ook ter harte. Wat ze onder andere hoorde was dat haar verhaal niet onderscheidend genoeg was.
Nadat ze een filmpje van een afgewezen kandidaat van de engelse X-factor had gezien wist ze waar haar boek over moest gaan. Dit bewuste filmpje laat ze ook zien (Zoe Alexander, X-factor en dan zou je het ook moeten kunnen vinden op YouTube). En dat was het begin van STEM!
Uiteindelijk durfde uitgeverij Ellessy het aan en nu stonden we hier met z'n allen bij de presentatie van haar boek.

Het eerste exemplaar reikte Marlen uit aan Judith Visser. Marlen heeft ooit een schrijversworkshop gevolgd bij Judith. Ook heeft Judith haar geïntroduceerd bij 2 uitgeverijen (die het overigens niet zijn geworden). En dat ze dan ook nog Visser heet, maakte dat het niet anders kon.

Het tweede exemplaar reikte Marlen uit aan haar oude schoolmeester meester Stolk. Toen ze 11 was kreeg ze haar opstel terug met daarop de opmerking dat ze een boek moest gaan schrijven. Ze hebben toen nog een tijdje in de vorm van een heen-en-weer-schriftje geschreven, maar zoals dat gaat op die leeftijd: de interesse vervloog en turnen was belangrijker.

Na de presentatie was er gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Er stond een behoorlijke rij en het liep ook behoorlijk door.
Uiteindelijk was ik de laatste van wie ze het boek signeerde.

Er was ook ruimte voor een hapje en een drankje. Het was gezellig en erg leuk vond ik de oudere, verstandelijk beperkte man die lekker stond te dansen op de muziek en ook nog even met dochter Ginger. 

Ik denk dat Marlen terug kan kijken op een zeer geslaagde avond. Het was drukker dan ik had verwacht, het boek werd goed verkocht en mensen waren nieuwsgierig naar het boek.

Ik ook! Ik ga er snel in beginnen en wat ik er van vond....dat lezen jullie binnenkort hier!

Juul


2 opmerkingen:

  1. Je bent weer goed op pad geweest Juul en wat leuk als een auteur je herkent. Leuk verslag en ben benieuwd Nasr de recensie van het boek. Veel lees plezier in ieder geval.

    BeantwoordenVerwijderen