donderdag 25 januari 2018

Boekenduel met Voltooid van Mariska Overman

Titel: Voltooid

Auteur: Mariska Overman

Publicatiedatum: 25 januari 2018

Uitgeverij: De Crime Compagnie 

Het eerste boekenduel van 2018 is met Voltooid, het tweede boek van Mariska Overman. dit keer zijn de lezers Lydia Buist en Ink Kroon.


De cover

Lydia:

De cover triggert mij om de samenvatting te lezen; het maakt mij echt nieuwsgierig. En wanneer ik dat gedaan hebt, word ik alleen maar nieuwsgieriger. 

Een gruwelijke moord.

Een boodschap
Is dit slecht het begin?

Dit staat genoteerd op de achterflap. Tja,bij deze woorden wil je maar één ding en dat is starten met lezen. De keuze om de titel in roze letters te doen is goed, want op deze manier is het een lekker opvallende cover die je uitnodigd om op te pakken.

Ink
Al begin ik het wat beu te worden dat na alle rode jasjes op covers, we nu veel drijvende lichaamsdelen zien, maar eerlijk is eerlijk: het is een mooie intrigerende foto. Met de roze letters neigt het al naar het idee van een vrouwenthriller, wat de naam van de uitgeverij alleen maar extra bevestigd. Ik ben geen groot liefhebber van de zogenaamde vrouwenthriller.

Achterflap
Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?
Een onbekende man wordt dood aangetroffen in het bos. Uit zijn borst steekt een tak met een witte vlag met de tekst: KLAAR. 

Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur wordt bij de zaak betrokken. Wie heeft deze bizarre moord gepleegd, en vooral: waarom? Welke boodschap wil de dader overbrengen? En misschien belangrijker nog... blijft het bij dit ene slachtoffer?

Voor het lezen


Lydia

Ik heb zojuist van Mariska Overman haar debuut Hoofdzaak gelezen en ben toch wel blij dat ik dat gedaan heb. In het debuut lezen we dat er een moord is gepleegd :bij een rechercheur ligt een hoofd op de keukentafel. De vraag is natuurlijk wie heeft dit op zijn geweten.  Maar als dat duidelijk wordt,  ben je net als hoofdpersonage Isabel verbaasd als de dader aan het licht komt. Door deel 1 te lezen heb ik veel achtergrondinformatie van de personages.  Door het debuut heb ik al mogen proeven van haar schrijfstijl. Ze beschrijft alles nauwkeurig tot in de details. 

Ink

Ik las het vorige boek juist niet. Ik ga dus ervaren of je ze los kan lezen. Aangezien de hoofdpersoon als beroep specialist postmortale zorg heeft, verwacht ik dat er veel rondom de dood verteld wordt en minder uit de view van de recherche. Mijn beeld is een beetje als de oude Patricia Cornwells waar veel vanuit een patholoog anatoom verteld wordt.
Ook ben ik eerlijk gezegd wat huiverig om te starten, daar ik vaak de echte vrouwenthrillers wat tuttig vind en er te veel romantiek in gepropt wordt. Als ik romantiek wil, pak ik wel een roman ipv een thriller denk ik dan altijd. Ben ik dus niet al bij voorbaat te kritisch?


Tijdens het lezen

Ink
 Ik ben inmiddels halverwege en vind het echt heerlijk lezen. Overman heeft een fijne schrijfstijl. Ik leer Isabel echt goed kennen hoe ze denkt en waarom ze dingen doet, zoals zij ze doet.
Maar ik heb werkelijk geen idee welke kant het zal opgaan. Wie de dader is?, nog geen idee. Het boek nodigt erg uit tot door lezen. 

Lydia

Ik ben nu bij pagina 201, ik heb echt geen idee wie de dader is. Het is voor mij nog één groot raadsel. Isabel is een personage die de lezer  zeer nieuwsgierig maakt. Ze heeft het niet makkelijk, omdat ze de zus is van een moordenaar. Ik ben benieuwd of ze David (haar halfbroer) nog gaat ontmoeten. En wat mankeert Peter? Allemaal vragen dus. Het verhaal leest heerlijk weg. Het houdt me allert.
  ' ik voel me belachelijk. Sta hier een beetje sporen te zoeken alsof fucking Winnetoe himself ben.'

Menco lachte ' zal ik een veer zoeken voor op je hoofd?'

Na het lezen

Ink
De enorme kanteling van het plot na een groot deel gelezen te hebben is zo top bedacht. Zo gaan niet alleen de personages maar ook jij als lezer een hele andere kant op. Mijn vooroordeel was bij Voltooid totaal onterecht. Misschien was er zelfs wel te weinig romantiek in het verhaal. Wat was namelijk de kleine rol van Harry als vriendje van minimaal. Zeg ik nu echt te weinig romantiek? Voor anderen bedoel ik dan hoor.


Lydia
De dader was lang onduidelijk. Goed gedaan dus. En dat nawoord liet mij opnieuw weer dingen afvragen. 

Conclusie

Lydia
Voltooid is een thriller die je gelijk pakt. Het verhaal maakt je nieuwsgierig en houdt je alert. De dader  houdt Mariska tot op het laatst goed geheim. Ik had werkelijk geen idee.
Het personage van Isabel blijft mij ook in dit tweede deel boeien. Het is een dame met pit. Mariska heeft een beeldende schrijfstijl en zo zie je het verhaal  als een film voorbij gaan. 

Voltooid is een boek van formaat  en dan wanneer je denkt dat je alles hebt gehad... nou, hou je vast want Mariska zet je in het nawoord nog even goed aan het denken.Voltooid is een must read voor thrillerlezers.

Ik geef het vier sterren

Ink
Voltooid is mij goed bevallen. Isabel is een mooi persoon die zich bekommerd om de overledenen. 
Door verrassende plotwendingen en de nodige actie toe te voegen, voorkomt Overman dat het veel alleen gepraat en gedachten zijn. Door een onverwachte ontwikkeling tegen het einde van het verhaal en het plot opeens kantelt , komt er extra spanning en een verrassende ontknoping.
De personages zijn goed uitgewerkt, zeker Isabel en dit draagt zeker bij tot het goede plot.


Isabel heeft een bijzonder beroep en  door de gebeurtenissen met haar halfbroer in het vorige boek krijgt ze vele twijfels. Maakte het uit dat ik het boek zonder het vorige Hoofdzaak las? Nee, de auteur heeft er voor gezorgd dat door bepaalde stukken in te voegen, zoals dat Isabel het verleden bespreekt met collega's,dat het jou als lezer duidelijk is wat er plaatsvond.
 Ik vond Voltooid een thriller die mij fijne leesuurtjes bracht en waarvan ik genoten heb. Van mij krijgt het boek vier kraaien.

Dat maakt een mooi totaal van vier kraaien voor Voltooid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten