zaterdag 16 december 2017

Inks beste boeken van 2017

Elk jaar kijk ik terug in mijn notitieboekje welke boeken ik allemaal gelezen heb. Welke zijn in mijn geheugen blijven hangen? Dat zijn natuurlijk de uitschieters, zowel naar boven als naar beneden.
In beide gevallen blijft het natuurlijk een kwestie van smaak of je iets geweldig vond of liever zo snel mogelijk het huis uit werkt. ik zelf hou erg van boeken die mij verrassen: of door mooie zinnen, personages, plotwendingen of mij het boek laten dichtslaan en je nog even door denkt. 
Tellend kwam ik tot 13 boeken die voor mij boven de middelmaat uitkwamen en die ik in de loop van het jaar aan zoveel mogelijk mensen tipte. Nu wil ik deze boeken graag ook aan jullie tippen. Pak er straks in 2018 eens eentje van op schoot en laat weten wat je van het boek vond.

Hier volgt dan mijn lijst met 13 boeken van 2018. Ze staan in willekeurige volgorde:


1. *Sharon Bolton met Kleine zwarte leugens

Wat is het ergste wat je beste vriendin je kan aandoen? 
Het was geen opzet. Een moment van onoplettendheid, een tragisch ongeval – en twee kinderen komen om. Die van jou. 
Op een eiland met maar weinig inwoners is het onmogelijk om de vrouw die je leven kapot heeft gemaakt te ontlopen. Elke toevallige ontmoeting is een pijnlijke herinnering aan alles wat je hebt verloren: je gezin, je toekomst, je gezond verstand. Hoe lang duurt het dan nog voordat de gedachte aan wraak..


Ik heb staan dat de laatste 50 pagina's zelfs grandioos waren en dat ik constant op het verkeerde been gezet werd. Ik gaf het 4,5 kraaien. Ik heb geen idee waarom geen 5, als ik mijn eigen stukje weer terug lees.


  
2 *Sluit je ogen van Michael Robotham (de vorige dus)

Op een afgelegen boerderij worden de lichamen van een moeder en haar dochter gevonden. De een is toegetakeld met meerdere messteken, de ander ligt er sereen bij. Psycholoog Joe O'Loughlin wordt tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek als een van zijn voormalige studenten het werk van de politie in de weg zit door gevoelige informatie aan de pers te lekken.
Joe ontdekt al snel een overeenkomst tussen deze moorden en een serie gewelddadige aanvallen, en ook zijn dochter raakt...


Ik ben groot fan van deze auteur en geniet van elk boek.

 Dikke 5 kraaien


3 *Jager van Lars Kepler


Na twee jaar te hebben doorgebracht in een van de best beveiligde gevangenissen van Zweden, wordt Joona Linna benaderd voor een geheime opdracht. Saga Bauer heeft hem nodig voor een onderzoek waarin de politie volledig vastloopt. Een mysterieuze moordenaar lijkt willekeurig slachtoffers te maken; het enige wat hen verbindt is het kinderliedje dat ze horen voor de moordenaar toeslaat.
Ondertussen verheugt celebrity-chef Rex Müller...


Makkelijk leesbaar, maar niet simpel. Een goed boek kan niet dik genoeg zijn. Irritante gewoonte is alleen wel altijd eindigen met een vette cliffhanger, zodat je gelijk door zou willen lezen

4,5 kraai



4. *Samen van Anita Terpstra

Wanneer MacKenzie trouwt met Matt, een gevangene die in death row zit, laat iedereen in haar omgeving haar vallen. Matt is veroordeeld voor de ontvoering van vier vrouwen. Een van hen wist te ontsnappen en op basis van haar getuigenis wordt Matt veroordeeld. Hij blijft echter volhouden onschuldig te zijn; de andere vrouwen zijn nooit gevonden. Maar dan verdwijnt opnieuw een jonge vrouw.

Op Matts leven te redden zet MacKenzie alles op alles om zijn onschuld te bewijzen. Wanneer...


Geen seconde is het saai en je wilt door het boek racen om te weten wat er toch aan de hand is. En wat een kunnen om een boek zo geloofwaardig in Amerika te laten afspelen

5 kraaien

5. *Geen kind meer van Esther Boek





Het is de eerste dag van de voorjaarsvakantie als Dex door twintig man politie van zijn bed wordt gelicht op verdenking van verkrachting. Zijn leven staat op zijn kop, maar ook dat van de rest van de familie waaronder zijn moeder Anna. Zij strijdt om de onschuld van haar zoon te bewijzen en gaat de confrontatie aan met de leugens, het geweld en het machtsmisbruik van justitie. 

Ondanks dat dit een verhaal is over groot onrecht is dit niet louter een boek over onmacht, verdriet en woede. Het gaat vooral over de kracht van onvoorwaardelijke liefde. Een boek over de strijd naar gerechtigheid. Esther Boek schreef deze aangrijpende misdaadroman naar aanleiding van haar eigen ervaringen. Haar zoon werd uiteindelijk in hoger beroep vrijgesproken van de aanklacht.



Het verhaal maakte mij , tijdens het lezen,meerdere malen kwaad over hoe iemand behandelt kan worden door de politie. Het verhaal is op waarheid gebaseerd en zeer indrukwekkend opgeschreven door de schrijfster
4,5 kraai

6.*Uitverkoren van Linda Jansma


Twintig jaar geleden werd de vader van Jules Declerck vermoord door haar broer. Jules weet niet waarom en ze kan het haar broer niet vragen want die is inmiddels ook om het leven gebracht. Terwijl Jules onophoudelijk blijft zoeken naar antwoorden, krijgt ze als officier van justitie te maken met twee sterfgevallen, die leiden naar een gesloten woongemeenschap. Wat speelt zich
allemaal af binnen de muren van de sekte-achtige groepering?


Al blijft Vrij spel mijn favoriete boek van deze schrijfster, deze komt op een mooie tweede plek. Erg benieuwd naar het boek wat hierna komt en de trilogie zal gaan afsluiten. 



7. *Zerk van Ellen Gerretzen


Op Europa's grootste Joodse begraafplaats in Berlijn-Weissensee wordt een man vermoord aangetroffen op zijn eigen familiegraf. De Moordbrigade is het spoor naar de dader kwijt. Een journalist onderzoekt een mogelijk antisemitisch motief.

Voormalig hoofdcommissaris Wolfgang raakt geïntrigeerd en biedt de Moordbrigade zijn diensten aan. Maar hij moet zich afzijdig houden, want de onthullingen van de journalist zijn ingeslagen als een bom. De Weissenseemoord is een heet politiek...

Eindelijk kwam er dit jaar weer eens een nieuw boek van Gerretzen. En toen ik het dichtsloeg, baalde ik zo dat ik niet wist hoe bepaalde lijntjes verder zuden gaan en ik weer op een volgend deel moet wachten.  De hoofdpersonen zijn mij dierbaar geworden door de jaren heen.
5 sterren


8. *Harlan Coben Laat niet los

Vijftien jaar geleden werden er twee tieners dood gevonden naast een verlaten treinspoor: de tweelingbroer van Nap Dumas, Leo, en de dochter van het hoofd van de politie. Velen dachten dat ze samen zelfmoord hadden gepleegd, maar er waren ook dorpsbewoners die dat weigerden te geloven.

Nap, die politieagent is geworden, doet er alles aan te achterhalen wat zich die zomer afspeelde. Dan worden de vingerafdrukken van zijn vermiste ex-vriendin bij het treinspoor gevonden en komt hij terecht in een wirwar van familiegeheimen en leugens. Geholpen door de inmiddels gepensioneerde politiechef gaat hij op zoek naar de waarheid. Een die laat zien dat samenzweringen, zowel kleine als grote, dodelijk kunnen zijn – zoals we dat van Coben gewend zijn


Coben heeft soms boeken die wat minder zijn, zoals de vorige viel mij wat tegen. Maar deze was gewoon weer simpel een echte Coben. Man, wat een plotwendingen. Op het puntje van je stoel
4,5 kraai

9. *Livestream Buddy Tegenbosch


Hey. Ik ben Rick en ik heb echt de meest bizarre dag achter de rug. 
In New York. Met Kris. 
Of eigenlijk: zonder Kris, want ik had haar nog maar net ontmoet of ze was alweer verdwenen. En dan bedoel ik ook echt verdwenen. Vanished
Ik ging haar zoeken. 
Het werd een absurde zoektocht, een rollercoaster-ride van twintig uur door Manhattan, met een basejump, een drag queen, een camera, een ontvoering, een explosie, een kopstoot, een goksite, nog meer camera’s, en vooral… met Kris....


Een van onze beste YA schrijvers. Niet willen stoppen met lezen en balen dat het boek gewoon al niet zo dik is. Wat een geweldig bedacht verhaal.

5 kraaien


10. *Broertje  van Michael Berg


In een landhuis aan de Côte d'Azur liggen drie doden. Een Nederlandse oud-politicus, zijn echtgenote en een onbekende jonge vrouw. Inspecteur Fillon houdt de vermoedelijke dader aan: Felix, de zoon van de politicus. Maar Felix is in shock en niet aanspreekbaar. Fillon belt de zus van Felix, Lotte Pradeau, een Nederlandse stand-up comedian, die met haar familie heeft gebroken. Ze reist naar Zuid-Frankrijk en komt voor een dilemma te staan, kiest ze voor zichzelf of voor haar broertje.

Wat een goed geschetste personages. Een autistische jongen zo neerzetten, dat je je bij de gesprekken voelt zitten die zijn zus met hem probeert te voeren. Dat je je kriegelig voelt worden. Daarnaast een goed in elkaar gezet plot en een hele lekkere schrijfstijl, zorgt er voor dat je door het boek schiet
4,5 kraai




11. *Goede dochter Karin Slaughter

Achtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude.Achtentwintig jaar later: Charlotte - de klassieke 'goede dochter' - is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag, en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven..


Terwijl het boek in de poll bij ons op facebook veel genoemd werd als het slechtste boek van 2017, behoort het echt tot een van mijn favoriete boeken van dit jaar. Het is duidelijk anders dan al haar boeken tot nu toe en veel meer op het psychologische stuk gericht. Maar ik bleef lezen en werd chagrijnig als ik moest stoppen.

dikke 5 kraaien

12.*De wolf van Colombes  Koen Strobbe


Nadat Laura en Nicolas hun drukke leven in Parijs vaarwel zegden, wordt een oude Provençaalse dokterswoning hun nieuwe droom. Terwijl ze gulzig het herfstige Zuiden ontdekken, worden ze geconfronteerd met de intriges van de plaatselijke bevolking. Het hele dorp aast op het landgoed van een rijke truffelboer, de plaatselijke notaris draait zijn hand niet om voor wat fraude meer of minder en zelfs aan het verleden van hun nieuwe woning ontdekken ze een diepzwarte rand. Voor ze het goed en wel beseffen, raken ze verstrikt in een kluwen van vastgoedzwendel, onfrisse wijnhandel, kinderroof en iets wat veel weg heeft van nazipraktijken.


In echte tarantinostijl gaat het verhaal van rustig met bijzondere personages over de top, op een goede manier, waar horrorelementen zijn toegevoegd. 

4,5 kraai




13.*Syndroom  Joris van Leeuwen

Na een ongeluk ligt Peters moeder in een coma en is zijn vader niet meer de man die hij vroeger was. Hierdoor is Peter genoodzaakt te stoppen met school, te gaan werken en de verzorging van zijn zusje op zich te nemen. Als hij haar op een dag ophaalt uit school en ze naar een winkelcentrum rijden, gebeurt het ondenkbare. Ze worden achtervolgd. En de achtervolger is niet van deze wereld… Als ze even later een kledingwinkel binnenstappen, overtuigt Peter zichzelf ervan dat de achtervolging een hallucinatie was. Maar als zijn zusje het pashokje in verdwijnt en er niet meer uitkomt, wordt hem al snel duidelijk dat er iets vreselijk mis is. Zeker als niemand zich haar nog kan herinneren. Zelfs zijn vader beweert geen dochter te hebben. Het is alsof ze nooit heeft bestaan…


Hield ik mij altijd verre van fantasy, want dan zag ik elfjes en draakjes voor mij. Toen Thrillerlezers werd benaderd om dit boek te lezen, pakte ik het eens zelf. Ik werd extreem verrrast. Dit is een van de weinige boeken, die ik nog eens zal herlezen. 

5 kraaien

Dertien boeken die mij dus meer dan prima bevielen en maar liefst acht zijn van Nederlandse bodem viel mij op. Dus mensen die zelden tot nooit Nederlandse thrillers oppakken: er zitten echt topboeken tussen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten