zondag 24 december 2017

De oplichters van John Grisham

Titel: De oplichters

Auteur: John Grisham

Uitgeverij: AW Bruna 
    
Publicatiejaar: 2017

  
Wat vond ik van de cover ?
Ik mocht de epub versie van ‘de oplichters’ lezen, ik heb daarom de cover opgezocht via internet.
Op zich vind ik de cover best wel mooi en intrigerend, als ik het boek in de boekhandel zou zien liggen, zou ik het vast wel oppakken om eens verder te bekijken.

Wat verwacht ik van tevoren ?
Heel wat jaren geleden, toen de boeken van Grisham in onze contreien populair werden heb ik een heel aantal van zijn boeken gelezen, ‘de client’, ‘advocaat van de duivel’, ‘het vonnis’, en nog een paar anderen, waarbij ik ‘de jury’ het meest beklijvende boek van allemaal vond. Na een aantal boeken vond ik echter dat de boeken behoorlijk technisch werden, en ben ik uiteindelijk afgehaakt.
Toen ik de mogelijkheid kreeg om dit boek te mogen recensie-lezen, werd mijn interesse zeker en vast gewekt door de korte inhoud, en heb ik me aangemeld om de nieuwste Grisham te mogen lezen. Ik hoop op een boeiend en spannend, niet te technisch boek.
De eerste 30 pagina’s lijken alvast veelbelovend ...




Mijn recensie :
4 bevriende studenten, Marc, Todd, Zola en Gordy, beginnen aan het laatste semester van hun rechtenstudie. Alle 4 zijn ze min of meer omwille van omstandigheden, en een mogelijke drang naar een goedbetaalde baan, in deze studierichting terecht gekomen, echter, zonder voldoende overtuiging, aan een universiteit met een lage reputatie, zonder zicht op een goede baan, met een torenhoge studieschuld en met een zeer klein slaagpercentage op het rechtbankexamen zodat ze nog minder positieve vooruitzichten hebben op de arbeidsmarkt.
Gordy is manisch/depressief en heeft een complottheorie ontwikkelt rond de  unversiteit en zijn eigenaar, die belangen heeft in meerdere universiteiten, en tegelijk ook belangen heeft in de organisaties die de studentenleningen uitschrijven, en banden heeft met de Swift bank. Volgens Gordy is de hele constructie daarrond niet 100% in orde, maar door zijn manische fase gaan zijn vrienden niet helemaal in het verhaal en proberen ze Gordy te steunen in zijn negatieve spiraal; echter zonder succes ... Gordy pleegt zelfmoord en de 3 vrienden blijven verweesd achter.
Maar dan beginnen ze hun toekomstperspectief te bekijken, en de complottheorie van Gordy, en ze besluiten om te stoppen met hun studies en te beginnen werken als advocaten, zelfs zonder diploma.  Vooral de 2 heren worden hoe langer hoe driester, nemen zaken aan waar ze net niet lang genoeg voor gestudeerd hebben en waarvoor ze vooral ook kennis en ervaring missen. Omwille van deze zaken en de grote risisco’s die ze nemen komt het 3-tal in nauwe schoentjes te staan, en dan worden ook nog de ouders van Zola vanuit de VS naar Senegal uitgewezen...

“wij hebben fouten gemaakt, sterker nog, we hebben waarschijnlijk zo veel fouten gemaakt dat we niet eens de helft kunnen bedenken.”

‘De oplichters’ neemt je mee op een bijna dolle tocht langs gerechterlijke wegen, voor mij persoonlijk is de materie soms net iets te complex, zijn de doelen net iets te onrealistisch, wordt er net iets te veel met namen en verhaallijnen gegoocheld, en wordt er iets te vaak vaktechnisch geschreven, zodat ik af en toe het gevoel heb totaal niet te begrijpen wat Grisham bedoelt en waar hij naar toe wil. Op een bepaald moment heb ik dan maar een beetje afstand genomen, niet langer geprobeerd om vat te houden op de verschillende namen en termen en ben ik me meer gaan concentreren op waar de personages naar toe willen. En dan wordt het naar het einde van het boek toe eigenlijk best nog wel spannend om te zien of ze er mee weg geraken.



Karin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten