donderdag 21 september 2017

Heks van Camilla Lackberg

Titel: Heks
Auteur: Camilla Lackberg
Uitgave: 2017
Uitgeverij: Ambo Anthos

Camilla Läckberg is een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Wereldwijd zijn er al meer dan 20 miljoen exemplaren van haar Fjällbacka-serie verkocht. Nu kwam onlangs Heks uit.

Achterflap
Wanneer een jong meisje van een boerderij net buiten Fjällbacka verdwijnt, denkt men meteen aan een oude zaak. Dertig jaar geleden verdween daar namelijk een vierjarig meisje dat later werd teruggevonden – vermoord.

Destijds werden twee tienermeisjes beschuldigd van deze moord; de een leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan in Fjällbacka en de ander is een beroemde actrice die even is teruggekeerd. Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid tóch onderzoeken, daarbij bijgestaan door schrijfster Erica Falck.


Na een grote zoektocht wordt het nieuwe meisje op exact dezelfde plek teruggevonden als het meisje van toen. Vele vragen worden opgeworpen want loopt er dan nu een seriemoordenaar rond of spelen er andere dingen.

Mening:
Zoals we inmiddels wel van deze schrijfster weten, bestaan haar boeken uit flink wat verhaallijnen en nog wel meer personages. Oftewel heel scherp opletten of een blokje voor notities bij de hand houden. Wat wel heel fijn is, is de omvang van het boek. Goede verhalen kunnen niet lang genoeg duren, zeg ik altijd. En je duikt heerlijk in het verhaal.
Naast de onderzoeken naar de moord, snijdt Lackberg ook wat maatschappelijke thema's aan door over de Syrische asielzoekers die een leven proberen op te bouwen in het huidige Zweden. Tussendoor dwaalt het verhaal af naar de zeventiende eeuw waar Elin de hoofdrol mag vertolken. Vanzelfsprekend, want zo behoort het in een goede thriller, komen de vele verhaallijntjes bijelkander. Anders dan in de vorige boeken rondt Lackberg niet alles geheel af. Ze laat met opzet ruimte voor eigen fantasie open.
Kan je Heks los lezen, als je alle andere de delen niet onder ogen hebt gehad? Ik denk dat het bij deze serie best lastig wordt als je die keuze zou maken. Je krijgt namelijk een emmer met personages over jou, als lezer heen gekiept. Dus als alle namen die bekend zouden kunnen zijn, ook nog eens nieuw zijn, wordt het best ingewikkeld. En ach, hoe leuk is het om vaste personages terug te zien in een lekker lopend verhaal. Zijn Erika en Patrick nog samen? Hoe is het met Mellberg op het bureau? Voor mij lijken personages in een serie vaak alsof ze een soort van vrienden zijn. Duidelijk is er nog genoeg ruimte om nog wat delen door te gaan, want uit de hoge verkoopcijfers blijkt. Ik ben Patrick en Erika nog niet beu.

spanning        4
plot               4
leesplezier    4
Psychologie 4
Originaliteit  3,5

Vier sterren voor Heks
Koop bij bol.com




Geen opmerkingen:

Een reactie posten