donderdag 28 september 2017

De man die zijn schaduw zocht van David Lagercrantz

Titel: De man die zijn schaduw zocht
Auteur: David Lagercrantz
Uitgave: september 2017
Uitgeverij: Signatuur

Samenvatting

Lisbeth Salander zit voor korte periode in de gevangenis. Ze probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden van haar medegevangenen om conflicten te vermijden. Wanneer ze het toch opneemt voor een jonge vrouw uit Bangladesh in de cel naast haar, wordt ze onmiddellijk uitgedaagd door de bendeleidster Benito.

Holger Palmgren bezoekt Lisbeth en vertelt haar dat hij documenten heeft ontvangen over hoe slecht ze als kind door de autoriteiten is behandeld. De sporen leiden naar een zekere Leo Mannheimer, partner van een welgestelde effectenhandelaar. Hoe is zijn verleden verbonden aan dat van haar? Lisbeth vraagt Mikael Blomkvist, zonder verdere toelichting, onderzoek naar deze Leo te doen. Ondertussen worden de dreigingen van Benito en haar bende aan Lisbeths adres steeds serieuzer.


Mening

Op de mooie, doch eenvoudige omslag prijken twee drakenhoofden en dat is vanzelfsprekend niet zomaar. In dit deel vijf wordt uit de doeken gedaan waarom Lisbeth Salander op haar rug een enorme draak als tatoeage heeft staan. En vooral wat een mooie des Salanders uitleg voor deze draak.

Het is het verhaal van Sint Joris en de draak. Niet kijkend vanuit de held Joris die de draak doodt en de jonkvrouw redt, maar de draak die op de rug ligt, ogenschijnlijk verslagen. De verliezer die herrijst en met vuur kan verzwelgen. Zoals Lisbeth zelf.

Voor je daar bent, hap je eerst door een ietwat taaie start, maar als het dan een flink aantal bladzijdes verder op gang komt, wil je absoluut verder lezen hoe anti-heldin Salander door het verhaal rent.
David Lagercrantz houdt van lange en uitgebreide informatie in het verhaal schrijven, dus het is wel soms doorzetten voor de makkelijke lezers.
Het boek start met het gevangenisleven waarin Salander belandde door een zaak uit het vorige boek, die vrij kort wordt aangehaald. Benito voert een waar schrikbewind in de gevangenis. Zo bedreigt zij Olsen, het hoofd van de zwaar bewaakte gevangenis, door hem de exacte weg te vertellen wat zijn dochter aflegt naar school. Wanneer Salander een van de medegevangenne uit de klauwen van Benito redt, wordt het vizier van de bende van Benito op haar gericht.

Alsof je echte oude bekenden weer tegenkomt en weer meeloopt in hun leven. De stugge gesloten Lisbeth en Mikael Blomkvist, journalist bij het tijdschrift Millennium, maar ook een oude bekende als Holger Palmgren, de vertrouwenspersoon uit Lisbeths jeugd duikt op. We komen een heel stuk van wat zich afspeede in het verleden van haar te weten.



Door al een erfenis van een rijtje uitstekende delen zijn verwachtingen tot op gigantische hoogte gesteld. Misschien ga je dan ook veel kritischer kijken; ik weet het niet. Wel waren er een aantal te makkelijke toevalligheden in het verhaal. Net iemand, een ex, die een belangrijk persoon blijkt te kennen bijvoorbeeld. Toevalligheden heb ik daar altijd een bloedhekel aan en zeker op dit niveau behoren die niet zo veel aanwezig te zijn. Maar daarnaast krijg je een heerlijk spannend en intrigerend verhaal over het splitsen van tweelingen voor onderzoeken om te zien of je gevormd wordt door nature of nurture. Is afkomst of het milieu het belangrijkste? 

Het is een geweldig inelkaar gezet plot waarbij je denkt van dit boek had nog veel dikker gemogen.
Mensen die aan het onderzoek deelnamen worden gevolgd, bedreigd en gedood. Langzaam aan vallen allen geheimen open en lopend reeds meer mensen gevaar

Ik kijk zeker weer uit naar het zesde deel en nu het verleden verteld is, zal daar misschien hopelijk tot een einde gewerkt gaan worden. Ook al zal ik Lisbeth gaan missen. 

Plot  4,5

Leesplezier 4
Psychologie 4
Spanning 4
Originaliteit 4

Mooie 4 sterren voor De man die zijn schaduw zocht

Koop bij bol.com




Geen opmerkingen:

Een reactie posten