dinsdag 9 februari 2016

Gangsterland - Tod Goldberg

Over de auteur:
Tod Goldberg werd in 1971 geboren in Californië. Hij schreef romans, korte verhalen essays en non-fictie. Hij heeft een master in creative writing.

Cover:
In het zwart een silhouet van een gangster en neerwaarts druipende pistolen. Dreigende luchten boven een stadje.
Eenvoud siert en tezamen met de kleurstellingen vind ik het een geweldige omslag.

Achterflap:
Sal Cupertine is een beruchte maffiamoordenaar in Chicago. De politie weet nooit ook maar bij hem in de buurt te komen. Totdat hij zichzelf een keer verliest en drie undercover FBI-agenten vermoordt. Sal stemt in met een wild plan om zijn huid te redden. Wat plastische chirurgie en een flinke studie later bestaat Sal Cupertine bestaat niet meer. Hij is rabbijn David Cohen geworden, voorganger van een grote synagoge in Las Vegas. Hij geniet van zijn nieuwe rol en citeert naar hartenlust uit de Thora, al slipt er wel eens een tekst van Bruce Springsteen tussendoor. Maar de maffia van Las Vegas heeft grote plannen met de rabbijn. En de FBI-agent die op eigen houtje achter hem aan zit, lijkt evenmin van plan Sal met rust te laten…

Mening:
Ik val gelijk met de deur in huis: wat een geweldig en origineel, met schwung geschreven en meer dan onderhoudend verhaal vertelt Goldberg met Gangsterland.
De proloog laat je gelijk kennismaken met Sal Cupertine die flink in de nesten zit omdat hij geïnfiltreerde mannen van de FBI en een informant heeft omgelegd in een wat roekeloos moment.
Sal, de ‘Rain Man’, zo genoemd vanwege zijn fenomenale geheugen, wordt door middel van plastische chirurgie rabbijn David Cohen.
Het verhaal wordt vervolgens vanuit twee perspectieven verteld. We hebben dus David Cohen en we hebben Jeff Hopper. Hopper, een gedreven special agent van de FBI was een collega van de door Cupertine vermoorde mannen. Hopper is hierdoor in rang terug gezet, zit in therapie en zijn collega’s laten hem links liggen. Hopper heeft maar één missie nu: Sal Cupertine pakken want dat hij dood zou zijn, daar gelooft Hopper niet in.
Je maakt kennis met behoorlijk wat personages en side-kicks, stuk voor stuk een eigen rol en geloofwaardig in een briljant geheel gevuld met harde actie en moord, humor en intrigerende ontwikkelingen.
Ontwikkelingen die betrekking hebben op het verhaal an sich en zeker ook op hoofdpersoon David Cohen. Goldberg weet telkens een extra laagje toe te voegen, waardoor je je afvraagt waar dit uiteindelijk naartoe gaat want het kan gewoon alle kanten nog op. Ik geniet daarvan, bizarre en aandachtpakkende personen in een verbazingwekkend misdaadverhaal.
Het ging uiteindelijk naar een prachtige climax, het verrassende moment suprême, met een einde wat je als een speer lezend en toch ook grijnzend over je heen laat komen. Dit liet mij met een zeer voldaan gevoel het boek dicht slaan. Prachtboek!

Conclusie:
Spanning: 3.5
Schrijfstijl: 4.5
Plot: 4.5
Originaliteit: 5
Psychologie: 4.5
Leesplezier: 5

Vier en halve ster voor Gangsterland.

Karin Meinen.


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten