vrijdag 19 februari 2016

Dikke muur tussen Vlaamse en Nederlandse boeken

Opmerkelijk is dat men al jaren roept om de zogenaamde dikke muur tussen Nederland en Vlaanderen qua boeken neer te halen, echter er lijken maar geen vorderingen gemaakt te worden.
Hoe verschillend de Vlaamse van de Nederlandse literatuur wel is, bewijzen de wekelijkse hitparades van best verkochte boeken in Vlaanderen en Nederland, schrijft Knack.be

Ze leggen de twee verkooplijsten naast elkaar. Kijkt u even mee?


In de Top 60 van het CPNB met de best verkochte boeken van afgelopen week prijkt Hendrik Groen met 'Zolang er leven is' op nummer 1 en volgt zijn debuut van vorig jaar ('Pogingen iets van het leven te maken') op nummer 2. Verder volgenAnnejet van der Zijl ('De Amerikaanse prinses'),Marjet Huiberts & Iris Deppe ('We hebben er een geitje bij!'), Claudia de Breij ('Neem een geit'),Rodaan Al Galidi ('Hoe ik talent voor het leven kreeg') en Lars Mytting ('De man en het hout'). Volgen nog op 8 'Ik & Simon' van Simon Keizer, op 9 Han van Bree met 'Het aanzien van 2015' en op 10 tenslotte cabaratier Herman Finkers met 'De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door & Poëzie zo moeilijk nie'.

Geen van deze boeken uit de Top Tien komt terug in de Top tien in Vlaanderen.
Daar staat 'Het smelt' van de 27-jarige Lize Spit  bovenaan,  terwijl Ish Ait Hamou met zijn novelle 'Als je iemand verliest die je niet kan verliezen' op 2 blijft. 


Het feit is dat Vlaamse boeken verkopen in Vlaanderen en Nederlandse boeken in Nederland. Raar maar waar!

Er is echter 1 uitzondering
Griet Op de Beeck die in de Nederlandse top 60 met 'Kom hier dat ik u kus' de 23ste plek inneemt, staat eveneens in de Vlaamse hitparade van romans op nummer 9.
Daarmee is Op de Beeck dus de enige Vlaamse auteur die ook in Nederland aanwezig is - lees: verkocht wordt - terwijl omgekeerd van de Nederlandse verkoopskanonnen niemand opduikt in de Vlaamse charts van afgelopen week. Over twee literaturen gesproken.
In thrillerland gewoon hetzelfde verhaal. Hoeveel boeken zal Jo Claes verkocht hebben nadat hij de Nederlandse Gouden Strop won?Ik weet niet hoe het met de Nederlandse uitgeverijen zit qua publiciteit in Vlaanderen, maar in Vlaanderen valt mij bijvoorbeeld op dat twitter iets is wat nauwelijks een uitgeverij daar gebruikt. Advertenties op facebook van Vlaamse boeken?!
We hebben nu een samenwerking met de Vereniging van Vlaamse auteurs die ons maandelijks een lijst aanlevert wat er uit gaat komen.
Hoe komen jullie aan tips over Vlaamse auteurs? En zijn jullie wel geïnteresseerd in de buren. Lezen Vlamingen Nederlandse auteurs?

Bron: Knacke.be


1 opmerking:

  1. Ik verbaas mij hier zo over. Ik lees en recenseer met regelmaat romans en thrillers van Belgische auteurs en die bevallen mij uitstekend!! Mijn meest recente recensie is die van het thrillerdebuut van Sandra J. Paul. Wat een heerlijk boek! https://www.managementboek.nl/boek/9789048826209/neem-een-geit-andere-levenslessen-claudia-de-breij#recensies

    BeantwoordenVerwijderen