vrijdag 18 december 2015

Yara March: 2015 in boeken

Was 2015 een bijzonder jaar op boekengebied voor jou?

Nadat ik in 2012 de eerste woorden op papier heb gezet, had ik niet kunnen bevroeden dat ik nu in 2015 zoveel bereikt zou hebben.
Nadat in 2013 Cupcakes en een koffer verscheen en in 2014 Tango met een knal had ik in 2015 weer de tijd om Geknipt voor haar af te schrijven. Daarna schreef ik Made in heaven mijn vierde boek.

De hele zomer ben ik bezig geweest de Engelse vertaling van mijn eerste boek te doorgronden. Mijn Engels is niet zo denderend. Toch kon ik wel merken dat Rob een knap stukje werk heeft verricht. Dat Cream, Crime & Cupcakes beter is geworden dan het Nederlandse origineel is mede aan hem te danken. Zijn Engelse taalschat heeft eraan bijgedragen dat mijn schrijfstijl ook in het Engels tot zijn recht komt. Bovendien heb ik stiekem hier en daar de tekst wat aangepast. Na drie jaar schrijven blijk ik op taalkundig gebied het een en ander bijgeleerd te hebben.

Ondanks dat boek vijf en zes ook al door mijn hoofd spookten, werd het na de zomer tijd Geknipt voor haar drukklaar te maken. Met behulp van de kritische meelezers heb ik me vervolgens lange dagen gestort op de spel- en taalfouten. Dubbelingen eruit gehaald en tenslotte de weduwen en wezen veranderd. Na weken van intensief schaven en bijwerken was ik nog net op tijd om het boek bij de drukker aan te leveren, zodat het nog voor de feestdagen gekocht kan worden.
Alle drukte rondom de release van mijn derde boek verhindert niet dat ik sta te trappelen om mijn vierde boek voor het eerst te gaan lezen en natuurlijk te gaan bijwerken. Als dit artikel geplaatst wordt, hoop ik al een eind op weg te zijn.

Las je veel dit jaar en aan welke hoeveelheid moeten we dan denken?

Juist omdat ik niet aan boek vijf en zes mocht beginnen (eerst moeten 3 en 4 geredigeerd en gecorrigeerd), had ik veel tijd om te lezen. (Als ik een boek aan het schrijven ben, kan ik niet een ander verhaal lezen). Volgens mijn oude en nieuwe e-reader heb ik nu ongeveer 95 boeken gelezen.

Welke boeken sprongen er boven uit voor jou? Waarom deze?

Met heel veel plezier heb ik de eerste drie boeken van Michael Berg gelezen. Zijn schrijfstijl bevalt me. Bij het derde boek vond ik ook de plot goed in elkaar steken. Ik ben nu erg benieuwd naar zijn andere boeken.
Ontroerend mooi, maar ook zo triest vond ik Meester Mitraillette van Jan Vantoortelboom (geen thriller).
Verrassende plots, triest en intrigerend: De waarheid over de zaak Harry Quebert Joël Dicker.
Verrassend lekker lezende verhalen voor tussendoor vond ik de Tinteling serie.
Genoten heb ik van de drie delen van de Hungergames (Nederlandse vertaling) en van  de serie over inspecteur Nelleke de Winter van Corine Hartman. Dit waren de schrijvers die ik in 2015 ontdekte. Ik doe natuurlijk de schrijvers te kort die vrijwel jaarlijks een nieuw boek produceren en die ik keer op keer met plezier lees, zoals bijvoorbeeld James Patterson, Sue Grafton, Harry Bingham (ik ben fan van Fiona) Elisabeth George, Peter James, Kinsella (zonder de shopaholicboeken), Katie Fforde, Jill Mansell etcetera.

Welk boek vond je eventueel tegenvallen en waarom?

Na mijn goede ervaringen met haar boeken over Nelleke de Winter vielen me de delen uit de Vivaldiserie erg tegen. Na twee delen ben ik afgehaakt. Ze boeiden me gewoonweg niet en ook de schrijfstijl vond ik niet zo pakkend en intrigerend.
Kortom, de biografie van John Cleese heb ik niet uitgelezen. Hoe komisch hij ook in zijn tv en filmwerk kan zijn en hoe boeiend hij over zijn boek kan vertellen, het boek zelf haalt het er niet bij. Wat kan die man zeuren. Onderliggend proef je een triestigheid die eerder genant dan ontroerend aandoet. Van Susanne Vermeer las ik All inclusive. Ik heb het uitgelezen hoewel haar (zijn) schrijfstijl me totaal niet aansprak. Het taalgebruik was mij te oubollig.

Wat kunnen wij van jou in 2016 verwachten?

Af en toe verzucht ik wel eens:  Hoe doen andere schrijvers dat toch? Tijd nemen om te herschrijven, terwijl je niet kunt wachten om al aan het volgende boek te beginnen.
In elk geval verschijnt voorjaar 2016 Made in heaven mijn vierde boek. Verder hoop ik eindelijk te kunnen beginnen aan mijn vijfde en zesde boek. (Eerst schrijven, publiceren waarschijnlijk in 2017. Ik begin te leren dat schrijven lange termijn planning is). Ik ga aan het einde van de boekenweek weer met collegaschrijvers op pad om voor te lezen in de trein (Schrijversdiesporen) en ik hoop dat ik via crowdfunding de Engelse, Spaanse en Duitse vertaling van Tango met een knal kan gaan realiseren. Zonder doelen te stellen gebeurt er niets. Natuurlijk blijf ik ook in 2016 dromen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten