donderdag 26 november 2015

Duorecensie: Op een ochtend - Virginia Baily

De cover:

Karin:
Ontzettend mooie cover. De kleurstellingen, de sfeer, perfect passend bij het verhaal.

Corina:
Mooie kleuren met een weglopende moeder met een kind?? Alleen de grote letters van de titel vond ik jammer. Toch lees ik zo snel mogelijk de achterflap.

De achterflap:
Rome, 1943. Op een sombere ochtend kruisen de blikken van twee jonge vrouwen elkaar. De 33-jarige Chiara staat op het punt de stad te ontvluchten naar een veiligere plek. De ander is met haar man, zoon en dochtertje een vrachtwagen in gedreven om te worden afgevoerd, de duisternis in. In dat ene, eindeloze moment neemt Chiara een beslissing die de rest van haar leven zal bepalen: ze roept de jongen, waarna zijn moeder hem in wanhoop in haar armen duwt. Virginia Baily heeft met Op een ochtend een meeslepende roman geschreven over liefde, verlies en de jarenlange gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Voor de lezers van Haar naam was Sarah van Tatiana Rosnay en Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr.

Het verhaal:
Het begint in 1943 wanneer Chiara in het getto van Rome terecht komt in een razzia. In een split second neemt ze de zoon over van een vrouw op de vrachtwagen. Als ze thuis komen reist ze samen met haar zusje Cecilia naar het platteland waar hun nonna een boerderij hebben.
Ze helpen daar vluchtelingen en soldaten die zich verstoppen voor de Duitsers.
Als het te gevaarlijk wordt gaat Chiara alleen met de jongen (Daniele) terug naar Rome waar ze valse papieren krijgen en zo redelijk veilig kunnen leven. Ze ontmoeten daar Simone, de maƮtresse van wijle Chiara haar vader en ondanks het verleden ontstaat er een vriendschap tussen deze twee dames.

Tussendoor wordt er een verhaal verteld vanuit 1973. Maria vindt in Wales een brief gericht aan haar moeder. Hierdoor komt er een geheim uit waardoor het verhaal van Maria, Chiara en Daniele samenkomt.

Waarom wil Chiara niet praten over Daniele? Wat is de reden dat ze denkt dat hij misschien wel dood is? En wat is de rol van Pater Antonio? Vragen die langzaam allemaal worden beantwoord.

Onze mening:

Karin:
De prachtige cover deed me gelijk de achterflap lezen. Oeh, wat een verhaal, dit schiep gelijk hoge verwachtingen. En het verhaal op zich was ook echt wel goed.
Waarom was ik niet heel enthousiast ondanks het goede verhaal?
De schrijfstijl vond ik grotendeels ongemakkelijk. Vooral de eerste helft van het boek ervoer ik regelmatig als warrig, met te vaak zinnen die ik meerdere malen las, om alsnog tot de conclusie te komen: dit loopt niet lekker.

Corina:
De schrijfstijl was niet heel fijn, misschien door de vertaling maar sommige zinnen liepen niet lekker. Chiara is eigenlijk de enige die goed uitgewerkt is. En dat is erg jammer.

Karin:
Het heden en verleden zitten qua verhaallijnen prima in elkaar maar ook daar liepen de overgangen voor mij niet vloeiend genoeg.
De personages zijn intrigerend, doch ik miste in zijn totaliteit bij meerdere een uitdieping en blijven er best wat vragen over die ik graag meer in detail beantwoord had gezien. Hier was voor mijn gevoel zoveel meer uit te halen.

Corina:
De overgangen tussen 1943 en 1973 zijn goed te volgen het had alleen fijn geweest als het bij de hoofdstukken was aangegeven. Nu moet je goed nadenken waar in het verhaal je zit.
Dit houdt op met lezen en dat is jammer.

Karin:
Bij een boek als dit verwacht ik vooral ook emotie tijdens het lezen en dat ontbrak volledig. Het einde kan prima, maar ook daar werd ik niet weggeblazen en vond ik het een beetje gemakkelijk.
Al met al vond ik het verhaal meer dan goed, ik miste echter diepgang en een feeling met de personages.

Corina:
Het verhaal is prima en mooi. De angst van Chiara na de oorlog over of Daniele kan worden 'afgepakt' en de manier waarop ze dat voorkomt vond ik mooi beschreven. Dat je denkt, dat zou vast wel ook echt gebeurd zijn indertijd.

Conclusie:
Spanning: 2.5
Schrijfstijl: 2.5
Plot: 3
Leesplezier: 2
Originaliteit: 3
Net geen 3 sterren voor Op een ochtend. (Karin )

Spanning: 3
Schrijfstijl: 2
Plot: 3.5
Leesplezier: 2.5
Originaliteit: 3.5

Een krappe drie sterren voor Op een ochtend. (Corina)



Bekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten