maandag 27 juli 2015

Een interview met Jennefer Mellink

Je schrijft Young adult. Waarom voor deze doelgroep?
De reden dat ik ervoor koos om young adults te gaan schrijven heeft te maken met het feit dat ikzelf gek ben op lezen (thrillers) en ik gun een young adult datzelfde leesplezier, maar dan met een hoofdpersoon van zijn/haar eigen leeftijd. Daarnaast vind ik dat ik met mijn leeftijd geloofwaardiger kan schrijven over een leeftijdsgroep die ik zelf al bewust heb meegemaakt. 

Daarnaast ben ik van mening dat jongeren meer zouden moeten lezen, want lezen is leuk! (en leerzaam).

Merk je zelf verschil tussen het schrijven van je eerste en tweede boek?
Over de verhaallijn van mijn eerste boek heb ik heel lang na kunnen denken. Dat verhaal zat al een tijdje helemaal in mijn hoofd en kreeg steeds meer vorm. Het opschrijven van dat verhaal ging vlot en soepel. Bij mijn tweede boek was dat toch wel anders. Ik had een begin en een einde in mijn hoofd. De rest van de verhaallijn verzon ik al schrijvende. Er zat dus wel degelijk verschil in. Van het opschrijven van beide verhalen heb ik erg genoten.

Waar moet je rekening mee houden als je voor jongeren schrijft?
Ik denk dat het belangrijk is dat de lezer zich met een personage uit het boek kan identificeren. Dat geldt natuurlijk ook bij boeken voor volwassenen, maar het komt er dus op neer dat je hoofdperso(on)n(en) ook echt ‘young adult(s)’ moet(en) zijn. Daarnaast moet de belevingswereld van de hoofdpersoon goed tot leven komen. Het moet geen jongere in een volwassenenlichaam zijn. En ik probeer er zelf op te letten dat ik met ‘extremere scènes’ niet teveel in detail treed. Die details mogen de lezers in gedachten zelf invullen.

Hoe schrijf je? (hoelang ben je bezig? Waar schrijf je? In stilte of met muziek? Laat je het verhaal gebeuren of heb je hele schema's?).
Ik schrijf eigenlijk al jaren. Het begon met korte spannende verhalen en boekrecensies. Een boek schrijven volgde pas in een later stadium. Het liefst schrijf ik thuis in stilte. Ik werk niet met schema’s, maar ik heb wel een soort van planning in mijn hoofd zitten, omdat het verhaal aan het einde van het jaar af moet zijn i.v.m. de deadline (verschijning in de zomer). Dat werkt perfect!

Wie leest je eerste versie? Hoe reageerde diegene op de eerste versie van Kwaad bloed?
Mijn moeder en mijn vriend zijn mijn proeflezers. Zij zijn beiden eerlijk en geven mij goede feedback. Gelukkig waren ze beiden erg enthousiast over de eerste versie van Kwaad bloed, maar er moesten nog wel wat puntjes op de i gezet worden.

Je woont in Twello: hoe kom je daar terecht? Wat maakt Twello voor jou tot een heerlijk dorp?
Zou je gek worden in een grote stad in de randstad (Rotterdam/Amsterdam)?

Ik ben geboren in Amersfoort, heb jaren gewoond in Leusden en ben toen met mijn ouders en mijn zus verhuisd naar het Oosten van het land. We woonden in een oud huis in Voorst.
Toen ik op mezelf ging wonen, verhuisde ik naar Twello (ligt naast Voorst), omdat Twello net wat meer te bieden heeft dan Voorst. Deze omgeving is prachtig: er zijn hier veel bossen, prachtige Hanzesteden waar je in no time bent en Twello heeft een fijne, compacte kern. Ik ben gek op de natuur en de rust, en zal dan ook niet in een (drukke) stad willen wonen.

Het kadootje van Thrillerlezers bij de boekpresentatie!
Je woont in Twello samen met een echt hondje en een enorme verzameling Snoopy's. Waar komt je tic vandaan?
Heel simpel: toen ik werd geboren, kreeg ik de eerste Snoopy in mijn handen gedrukt. Mijn ‘tic’ is dus bijna gelijktijdig geboren ;)

Waarom is Snoopy leuker dan Stuart of Bobby van de Minions?
Snoopy is een hondje, Snoopy is grappig, Snoopy is ‘knuffelbaar’ en niet geheel onbelangrijk: Snoopy is zwart / wit.


Wat is je favoriete item van je verzameling?
Iedere Snoopy in mijn vitrine heeft een eigen verhaal. De een komt uit Italië, de ander uit Amerika.
De een heb ik gekregen van iemand die me dierbaar is, de ander vond ik per toeval in een tweedehands winkeltje. Ik ben met alle Snoopy’s erg blij, maar juist die Snoopy die in mijn handen werd gedrukt bij mijn geboorte, vind ik toch wel erg bijzonder. Het is de lelijkste Snoopy (jarenlang mee geslapen, geknuffeld etc.), maar het is toch wel mijn favoriet!

Wat red je als er brand zou zijn?
illegaal van Jennefer gestolen foto

Mijn Jack Russell terrier Takkie.

Hoe ben je eigenlijk begonnen met schrijven? Had je ineens het idee ‘hey, ik wil wel verhalen/boeken schrijven!’ of ging dat toch net even anders?
Mijn opa Piet Valkman was auteur. Ik wilde, net als hem, op een dag boeken gaan schrijven. Omdat ik geen journalistieke of communicatieve opleiding heb genoten, ben ik een beetje gaan oefenen door korte verhalen te gaan schrijven. Op een dag besloot ik: ‘Nu begin ik aan een boek’. Het verhaal zat al enige tijd in mijn hoofd, dus ik ging gewoon aan de slag. Ruim een jaar later verscheen Gebroken.

Je werkt naast het schrijven bij een bedrijfsmakelaar: wat doe je voor werk daar?
Ik ben commercieel medewerker binnendienst. Dat houdt in dat ik alle administratieve klussen oppak (correspondentie, facturen etc.). Tevens maak ik huurovereenkomsten en koopakten op. Ook pak ik de telefoon aan en meld ik bedrijfspanden aan op Funda In Business. Heel gevarieerd dus. Ik kom regelmatig achter mijn bureau vandaan om bedrijfspanden te fotograferen en spreek veel mensen (klanten en – potentiële - huurders / kopers). Erg leuk.

Wat wilde je worden toen je klein was eigenlijk?
Toen ik klein was prinses, toen ik tiener was zangeres. Toen ik wijs en volwassen was auteur ;)

Is er een Nederlandse schrijver waar je tegen op kijkt?
Nee, maar ik vind wel een hoop Nederlandse schrijvers erg goed. Ik lees met veel plezier hun boeken. Nederlandse schrijvers doen naar mijn mening zeker niet onder voor bij voorbeeld Amerikaanse schrijvers.

Welke YA had je zelf graag geschreven? Welk boek las je onlangs en moeten wij toch echt lezen?
Er is geen enkel boek van een ander dat ik graag zelf had geschreven.
Onlangs las ik Sterf twee keer van Tess Gerritsen. Ik vond het een erg goed boek. Tess is een ontzettend goede auteur. Na zoveel boeken geschreven te hebben, blijft ze op hoog niveau schrijven. Boeiende verhaallijnen, prachtig geschilderde omgevingen, levensechte personages en goed doordachte ontknopingen. Erg knap.

De 'spooky' foto ;-)
Stel, je boeken worden verfilmd. Wie zou jij dan het liefst als Anna of Eilleen willen zien? Zou je het überhaupt willen dat een boek van je verfilmd zou worden? Of laat je het liever aan de fantasie van de lezers over?
Ik ben niet zo bekend met populaire acteurs van nu. Al helemaal niet als het gaat om de wat jongere acteurs en actrices. Dus een persoon aanwijzen gaat me niet lukken. Het belangrijkste vind ik dat de actrice in kwestie een beetje op Anna of Eilleen lijkt en de emoties over kan brengen op de kijker.

En maak je vaker spooky foto's?
No comment ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten