vrijdag 19 juni 2015

Het meisje in de trein - Paula Hawkins

Spuit elf gaat ook eens DE hype lezen!
Ik loop vaak wel voor met boeken lezen en had ik ook dit boek allang hebben kunnen lezen, daar hij ver voor uitkomst al in de bus lag.
De VN thrillergids koos het onlangs tot de beste thriller. En in onze facebookgroep Thrillerlezers wordt regelmatig over het boek gesproken. 
Een boek waar zeer wisselende meningen over bestaan! Veel mensen hebben het weggelegd, maar ook zijn mensen wel heel enthousiast.
Ook een van de leden van het team had het bij bladzijde 50 al weggelegd, want de hoofdpersoon was een zeurend en klagend persoon.
Ik bedacht me dat dit boek gewoon behoort besproken te worden op een blog voor thrillers en zo begon ik met flinke twijfel en vooroordelen en vond het al snel intrigerend wat er allemaal was met deze vrouw Rachel . Iemand die duidelijk te veel drinkt en fantaseert.

Ze reist elke dag met de trein naar haar werk in Londen reist. De trein van 8:04 heen en dan weer terug met die van 17:56.
Bij het plaatsje Witney remt de trein elke dag voor een rood sein. Daar ziet ze dan Jess en Jason, zoals ze de personen noemt, in hun tuin. Ze fantaseert er lustig op los.
Ze heeft zelf twee jaar geleden een paar huizen verder gewoond. Met Tom, die haar buien tijdens en na het drinken zat was en vreemdging met Anna. Rachel valt haar ex zeer regelmatig s'avonds laat lastig met telefoontjes en mailtjes.

Al snel in het verhaal wordt het je duidelijk dat er nogal wat aan de hand is met deze Rachel. Ze drinkt bovenmatig, heeft regelmatig blackouts dat ze helemaal niet meer weet wat ze gedaan heeft. Ook wordt al snel duidelijk dat het vreemd is dat ze dagelijks in die trein zit. Gaat ze nog wel naar werk?

Op een dag ziet ze dat Jess met een andere man in de tuin staat. De volgende dag hoort ze dat deze Megan (zoals Jess echt heet) verdwenen is. Dan gaat Rachel zich overal mee bemoeien.

Ik ben echt heel enthousiast over dit boek. De schrijfster zet zeer goed neer hoe het werkt in het hoofd van een echte alcoholist. Hoe iemand steeds stopt, weer begint, drank verstopt, wil vergeten.
Op een mooie manier ontwikkelt het verhaal zich zeer langzaam naar de eindfase en blijken vele zaken met elkaar verweven. Langzaam wordt de black-out van Rachel, die net op de belangrijke verdwijningsavond plaatsvond, helderder.
Ik snap de mensen die dit een saaie thriller vinden. Ik snap dat als je veel actie verwacht je teleurgesteld bent.
Toch is dit boek voor de mensen die van een psychologische thriller houden een snoepje. Een snoepje waar je lang op sabbelt en dat steeds lekkerder wordt tot je het binnenste bereikt.

Hoe de mensen met elkaar omgaan, denken, functioneren en anders blijken te zijn dan op het eerste gezicht lijkt; deze Paula Hawkins doet dat fenomenaal.
Wie schrijft er nou een boek waarin alleen maar lamballen in rondlopen? Met geen enkel persoon voel je namelijk sympathie en toch wil je doorlezen en weten hoe de levens van deze personen verder gaan of wat er precies heeft plaatsgevonden.



spanning                            4
originaliteit                         5
plot                                    4
psychologische ontwikkeling 5
leesplezier                          5


Ik geef dit boek 4,5 ster

Ink

1 opmerking:

  1. Mooie, goeie recensie Ink. Zelfs zo mooi dat ik denk het boek nog een kans ga geven.

    BeantwoordenVerwijderen