dinsdag 26 mei 2015

De geheugenman - David Baldacci

Titel: De geheugenman
Auteur: David Baldacci
390 pagina’s
Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN: 9789400 504462
Recensie door Miriam Bakker


Vaak wilde hij vergeten wat hij net had gezien, maar alles in zijn hoofd werd vastgelegd met een stift met permanente inkt. Hij riep het op als hij het nodig had of het kwam uit zichzelf tevoorschijn – het eerste was nuttig, het laatste uiterst frustrerend.

Tijdens zijn allereerste footballwedstrijd als professional krijgt Amos Decker een ongelofelijke klap tegen zijn hoofd. Deze klap maakt niet alleen een einde aan zijn footballcarrière voordat deze überhaupt was begonnen, maar de klap maakt ook bijna een einde aan zijn leven. Hij overleeft de klap ternauwernood en Amos is niet meer hetzelfde: vanaf dat moment kan hij werkelijk niets meer vergeten. ‘Hij onthoudt alles, ook wat hij liever zou vergeten.
Het football wordt niets meer, dus Amos slaat een andere weg in: hij wordt politierechercheur. Zijn onfeilbare geheugen komt daarbij enorm goed van pas. Als hij op een avond thuis komt na een stake-out, krijgt hij wederom een klap te verwerken: hij vindt de lichamen van zijn vrouw, dochter en zwager: vermoord. De dader blijkt onvindbaar, het motief onduidelijk. Decker stort volledig in. Neemt ontslag, raakt zijn woning kwijt en eindigt als dakloze.

Dieper kon hij niet zinken. Opgezwollen, smerig, met een wilde bos haar en een warrige baard, zag hij eruit alsof hij ergens in een grot hoorde te wonen en probeerde samen te spannen met buitenaardse wezens.

Een jaar later geeft een man genaamd Sebastian Leopold zichzelf aan en bekent de drie moorden. Op datzelfde moment voltrekt zich een ware nachtmerrie op een school in de stad. Decker wordt gevraagd om de politie te helpen bij het onderzoek. Als de gebeurtenissen op de school iets te maken lijken te hebben met de moord op zijn familie, stemt Amos toe en hij is vastbesloten om erachter te komen wat er die nacht precies is gebeurd met zijn vrouw, dochter en zwager en vooral waarom. Wie heeft het op hem gemunt?

Amos is een zonderling figuur. Door de klap op zijn hoofd is hij veranderd. Niet alleen kan hij niets meer vergeten, hij telt in kleuren en ziet tijd in beelden, maar ook al zijn sociale vaardigheden zijn zo’n beetje verdwenen.

Wat er met zijn hoofd was gebeurd, had zijn hersenfuncties misschien wel omgeleid en tot gevolg gehad dat andere hersendelen elkaar kruisten, maar het had hem ook beroofd van zijn vermogen om te gaan met onzin, bedrog en idioot gedrag.

Na een tijd dakloos te zijn geweest, verdient hij net genoeg om van te kunnen leven als privédetective. Geen wereldbaan, maar hij vindt het wel best. Hij is enigszins terughoudend voor de kans die hij van zijn voormalige baas krijgt om mee te helpen bij het onderzoek naar de gebeurtenissen op Mansfield High, maar realiseert zich dat hij deze kans moet benutten om antwoorden te krijgen. Hij gaat weer samenwerken met zijn oude partner, Mary Lancaster. ‘Ze keek hem na en mompelde: ‘Ik had iedere partner kunnen krijgen en ik heb Rain Man, maar dan in een reuzenuitvoering.
Samen met Mary en journaliste Alex Jamison zoekt hij naar aanwijzingen en oplossingen en langzaamaan vallen de puzzelstukjes op zijn plaats…

Ik heb een aantal keer een boek van Baldacci in mijn handen gehad, maar om een of andere reden er nog nooit een gelezen. Tot nu.
‘De geheugenman’ was een erg prettige eerste kennismaking. Een vlot geschreven, spannend verhaal, waarbij je je vanaf het eerste hoofdstuk steeds afvraagt ‘wie heeft de familie van Amos Decker vermoord en waarom?’. Je kunt dat met geen mogelijkheid zelf uitvogelen, dat komt echt pas op het moment dat Amos in het verhaal dat puzzelstukje op de juiste plek legt. Het is wel een ietwat ongeloofwaardig puzzelstukje, maar eigenlijk maakt dat niet zo heel veel uit, omdat Baldacci het op zo’n manier geschreven heeft, dat het blijft boeien en je gewoon wil weten hoe alles in elkaar steekt. Als je eenmaal begint te lezen in dit boek, kun je het moeilijk wegleggen. De hoofdstukken zijn relatief kort, dus dan is het al gauw ‘ooh vooruit, nog eentje dan’ ;-)
Amos Decker is een fascinerende man, alles behalve standaard en je kunt niet anders dan sympathie voor hem opbrengen. Aan het einde van het verhaal wordt duidelijk dat Baldacci nog niet klaar is met Amos Decker. Ik kan daar alleen maar blij om zijn: een aanrader!

3,5 ster


Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten