maandag 22 december 2014

IJskoud van Isa Maron

Sophie checkt even haar mobiel op berichtjes, als ze ontdekt dat haar oppaskind Jesse weg is.
Hij is 7 jaar en hij wordt niet gevonden!
Er wordt meteen groot alarm geslagen. Hier komt hoofdpersoon Maud uit boek 1, Galgenveld ,weer om de hoek kijken.
Op bijna hetzelfde tijdstip verdwijnt er een jongetje in Artis. En in de loop van de week verdwijnen er steeds meer jonge kinderen.

Kyra uit deel een, de dwarse opstandige puber uit deel 1, is bevriend met Sophie. Ze volgt nu de studie Forensisch Onderzoek. Haar zus bleek in boek 1 een paar jaar geleden verdwenen. Kyra wil zelf proberen de zaak op te lossen. Ze doet in dit boek een aantal belangrijke ontdekkingen mbt haar zus.



Zoals een goede thriller betaamt lopen er meerdere verhaallijnen door elkaar: de verdwijningen van de jonge kinderen, de zus van Kyra wiens verhaal een flinke stap verder zet, maar zeker nog niet opgelost is aan het einde van het boek.

En de onbekende vrouw die in deel 1 in Engeland gevonden werd en niet wilde of kon praten. Dat op het einde van deel 1 op iets leek te reageren. Ook dit onderdeel ontwikkelt zich in IJskoud, maar hoe frustrerend: er moet weer op deel drie gewacht worden.
Is dat erg? Welnee! In dit tweede boek bewijst Isa hoe goed ze kan schrijven. Ze trekt je van de eerste pagina's plop het verhaal in als Jesse ontvoerd wordt.
Vanuit verschillende personen wordt het verhaal verteld. Vanuit rechercheur Maud, die met een trauma vanuit het verleden worstelt. Mooi trouwens hoe de schrijfster door terugblikken van Maud laat merken dat hevige zaken bij niemand niet in de koude kleren gaan zitten. In het nawoord wordt gesproken over het Meisje van Nulde. Ik heb een periode gewerkt met de gezinsvoogd van deze zaak. Deze man was ook weggegaan uit de jeugdbescherming. Iedereen doet zijn uiterste best bij kindzaken, maar helaas worden er soms verschrikkelijke fouten gemaakt. Fouten die niet meer goed gemaakt kunnen worden. Waar heel het land zijn mening uit over hoe jij het anders had moeten doen. 
Door teksten en herinneringsbeelden komt de oude zaak terug bij Maud. Zeer goed bedacht en weergegeven.
Ook wordt het verhaal verteld van uit een van de ontvoerde kinderen. Ook al goed gedaan: de angst, gevoeligheid en irritaties. Ook roepen die stukken wel allerlei gevoelens op bij jou als lezer. Je leeft echt met de kinderen mee.
En een deel wordt vanuit Kyra verteld die op zoek gaat naar plekken waar Sarina, haar zus geweest zou zijn.

De reden waarom de kinderen ontvoerd worden, komt als een verrassing. Iets wat je zelf niet snel zal bedenken. Ook in het nawoord vertelt de schrijfster cijfers rondom deze problematiek. Het is schrikbarend vind ik. Ik hoop dat mensen er niet heel snel over heen lezen,maar het goed tot zich laten doordringen.


Maar dit deel twee IJskoud is een boek wat je raakt, je in spanning houdt, je laat genieten. En wat zou het heerlijk zijn als je nu gewoon vast het volgend deel al kan pakken.....


4,5 ster

2 opmerkingen:

  1. Ben reuze benieuwd,heb het ebook gisteren aangeschaft maar eerst nog ander boek uitlezen!
    Wil Rompelberg Hokke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nou deze wil ik lezen ... heerlijk om te zien dat hij weer zo goed is als deel 1

    BeantwoordenVerwijderen