maandag 24 november 2014

Memento Mori - Jolka de Jong

Titel: Memento Mori
Auteur: Jolka de Jong
Pagina’s: 221
Uitgeverij LetterRijn
ISBN: 978 90 819543 4 1
Jaar van uitgave: 2014






Memento (Latijn), 1 gedenk!; ~mo’ri, gedenk te sterven. – 2 zn. O. (-‘s), herinnering, gedachtenisteken; - herinneringsgebed, deel v.d. mis waarin de doden herdacht worden.
Mori van Moribun’ dus (Latijn), bn. en zn. M., stervend, stervende, gestorvene.

In de nacht van 8 op 9 oktober 2007 overleed ex-advocaat Bram Zeegers onder verdachte omstandigheden in zijn woning aan de Lairessestraat in Amsterdam. Omdat hij een week voor zijn dood had getuigd tegen Willem Holleeder en bovendien bevriend was met de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, werd er al snel over een verband gespeculeerd. Onderzoek door de Amsterdamse politie en het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag leidde tot de conclusie dat Zeegers was overleden aan een overdosis MDMA in combinatie met alcohol. De politie en het NFI concludeerden dat het hier een tragisch ongeluk betrof.

Jolka de Jong kon het verhaal niet uit haar hoofd zetten en stortte zich op de zaak, wat resulteerde in haar thrillerdebuut Memento Mori dat uitkwam bij uitgeverij LetterRijn. Met Memento Mori bewijst Jolka een zeer bedreven schrijfster te zijn van wie we hopelijk nog veel gaan horen.

Het verhaal leest als een trein en laat de lezers geen enkel moment met rust. Met haar realistische personages en dialogen, de grappige en ontroerende passages en de constant aanwezige onderhuidse spanning is het boek een absolute aanrader. Alsof ze al tien boeken op haar naam heeft staan, weet Jolka de perfecte balans te vinden tussen humor, spanning en ontroering.

Het verhaal is grotendeels bekend bij de lezer, aangezien het uitgebreid in het nieuws geweest is, maar toch weet Jolka de lezer geboeid te houden. Dat bekende verhaal (2007) wisselt ze af met passages vanaf de eerste ontmoeting (1997) tussen hoofdpersoon Mark Leenders en diens (toekomstige) vriendin Hannah. Dat de lezer al op de hoogte is van het sterven van hoofdpersoon Leenders maakt het eigenlijk ook wel extra spannend. Je weet dat hij sterft, hoe (grotendeels), maar niet wanneer. Als hij dan uiteindelijk sterft, volgt een uitgebreide zoektocht naar de waarheid: waarom deed de overheid zijn sterven zo snel af als een ongeluk?

Fijn is wel dat Leenders nog even bij je blijft in de passages waarin teruggeblikt wordt. Zo leer je de personage Leenders en diens beweegredenen goed kennen. Uiteraard niet goed genoeg, want ook hij is niet wie iedereen dacht dat hij was. Maar wie is hij dan wel? Kun je überhaupt iemand vertrouwen in deze wereld vol leugens?

Haast filmisch weet Jolka alles te vertellen, zodat het verhaal zich voor je ogen afspeelt. Het boek telt 220 pagina’s en je hebt het dan ook zo uit, maar zorg er maar voor dat je comfortabel innestelt, want je leest het in één ruk uit.
                                                                                                                         
5 sterren

Plot                 4,5
Leesplezier     5
Spanning        5
Schrijfstijl        5
Originaliteit     4,5


Psychologie    5


Zelf lezen? Hier kun je het boek bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten