zondag 14 september 2014

Nobody door Marelle Boersma

Titel:                           Nobody
Auteur:                       Marelle Boersma
Pagina’s:                    320
Uitgeverij:                   De Crime Compagnie
ISBN:                          978 90 445 3201 2
Datum van uitgave:    Mei 2014

Recensie door Alex Hoogendoorn.




“Marelle Boersma schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen van slachtoffers” staat er op de achterkant van Nobody. Dat geldt ook voor dit boek, wat het verhaal des te huiveringwekkender maakt. Eén woord: wauw.

Vivian maakt zich zorgen over een van haar leerlingen in 5 HAVO. De 17-jarige Lynn is afwezig en stil tijdens de lessen en lijkt zich meer en meer terug te trekken. Vivian vermoedt dat het meisje seksueel wordt misbruikt. Maar omdat de vader van Lynn wethouder is, zal ze omzichtig te werk moeten gaan. Dan wordt er een jongen vermist en blijkt Lynn hem te kennen. Waarom blijft ze zwijgen? Is Lynn de sleutel tot een veel groter probleem?

Als Vivian opmerkt dat het niet zo goed gaat met haar leerling Lynn, bijt ze zich in het mysterie vast en laat ze het niet meer gaan. Ze wil tot op de bodem uitzoeken wat er gaande is en Lynn de ondersteuning bieden die ze nodig heeft. Daarbij zet ze haar eigen leven op het spel. Het voelt verkeerd te zeggen dat het een verhaal is dat verschrikkelijk origineel is, maar toch doe ik dat. Al is het maar voor de manier waarop het is opgeschreven.

Marelle heeft een fijne schrijfstijl en zet op een prachtige manier een realistisch verhaal neer. De personages zijn tot in de puntjes uitgewerkt, net als het verhaal. In het begin betrap je je wellicht op de gedachte dat het enigszins voorspelbaar is wat er zal gebeuren, maar luister daar niet naar. Ik herhaal: luister daar niet naar. Het verhaal ontpopt zich tot een prachtexemplaar van een vlinder die je meeneemt tot je in de wolken bent, met ernstige windstoten inbegrepen. Ze sleurt je mee totdat je haast omver geblazen wordt bij het einde en je je vervolgens in de hemel waant bij dat geweldige einde.

Maar niet alles is koek en ei. In tegendeel: wat er gebeurt is te afschuwelijk voor woorden. De gedachte erbij dat het waargebeurd is, doet je maag nog een paar keer flink omdraaien. Hoe kan dit een waargebeurd verhaal zijn? Het lijkt haast onmogelijk, want het is een schoolvoorbeeld van hoe een goed boek in elkaar zit.

5 sterren

Plot                 4,5
Leesplezier     5
Spanning        5
Schrijfstijl        5
Originaliteit      4,5

Psychologie    4,5


Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

2 opmerkingen: