maandag 15 september 2014

Koortsmeisje - Elisabeth Ostnäs

Soort van spannend maar niet helemaal

Titel:                           Koortsmeisje
Auteur:                       Elisabeth Östnäs
Vertaler:                     Tineke Jorissen-Wedzinga
Pagina’s:                    156
Uitgeverij:                   De Geus
Datum van uitgave:    21 maart 2014

ISBN:                          978 90 445 3201 2
NUR:                           305 – literaire thriller
Genre:                         Historische thriller

Recensie door Alex Hoogendoorn.


Zweden, eind negentiende eeuw. Op een warme septemberdag doolt Luna verdwaasd door haar huis. Ze vindt haar vaders levenloze lichaam naast dat van een vrouw. Wie is de vrouw? Maar bovenal, wat is de waarheid achter hun dood?

Koortsmeisje is een dun boekje met een erg pakkende cover. Helaas is het verhaal zelf niet ook zo pakkend en kom ik uit op slechts 2,5 ster.

Lastig is het een recensie te schrijven over een verhaal dat je moeilijk hebt kunnen volgen. Het einde is zo abrupt, zo vaag, dat je aan jezelf gaat twijfelen. Heb ik niet opgelet? Heb ik iets gemist?

De schrijfstijl is erg prettig en de schrijfster krijgt het ook goed voor elkaar de lezer mee te zuigen in de wereld van Zweden aan het einde van de negentiende eeuw. Het begint ook erg spannend, maar die spanning zakt vrijwel meteen weg. Steeds zijn er passages die, net als de rest van het boek, beschreven worden vanuit het gezichtspunt van de jonge Luna, die mysterieus, maar iets te vaag zijn, waardoor de spannende bedoelingen van de schrijfster nauwelijks overkomen.

Östnäs laat heel goed zien dat het meisje beschadigd is en dat ze in staat is haar ouders te doden. Ze heeft ook heel subtiel een hint laten vallen die alle bellen deden rinkelen. Ze heeft het gedaan. Maar de tweede helft van het verhaal zit Luna opgesloten en volgt de lezer soort van maar niet helemaal hoe het er in de rechtszaal aan toegaat, aangezien Luna hoofdverdachte nummer één is. Daarop volgt geen ontknoping van het mysterieuze mysterie van de afgeslachte ouders. Althans, die moet mij ontgaan zijn. Heeft ze het nu gedaan of niet? Daardoor is het moeilijk het verhaal te waarderen. Hoe fijn ze ook schrijft, het laat je toch teleurgesteld achter.

2,5 ster

Plot                 2
Leesplezier      3
Spanning         3
Schrijfstijl       3,5
Originaliteit    2

Psychologie    3


Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten