zondag 17 augustus 2014

Milou van der Will onder de leesloep

Milou van der Will geboren in 1985 in Naarden, in het Gooi. Ziet er het ene moment uit als een keurige dame en het andere moment zie je een stoere chick lopen met leren jas en gympen. Deze schrijfster is verzot op het schrijven van verhalen. Als ze bezig is met schrijven verandert ze volgens haar eigen website in een soort kluizenaar en pakt elk stukje papier om op te krabbelen, desnoods in haar iPhone.
Ze bracht tot nu toe vier boeken uit:
Rood licht, Breekijzer, Een enkeltje Venus en Zwangerschapsmonologen. Op 28 augustus aanstaande komt haar nieuwe boek, In mijn bloed uit. Ik stelde haar een aantal vragen:
Wat wilde je worden toen je kind was?
Schrijfster! (echt)
Wat mis je het meest aan het kind-zijn?
Honkbal spelen op het grasveldje in de buurt.
Je hebt een Ya, volwassen thriller en een boek over transseksualiteit uitgebracht; heel erg divers dus. In september komt er een thriller voor volwassenen uit. Blijf je afwisselen?
Ik denk dat je wat betreft Young Adult refereert aan mijn tweede thriller, Breekijzer.
Veel mensen denken dat Breekijzer als YA geschreven is, hoewel dat niet zo is. De twee belangrijkste personages in het boek zijn erg jong, dus ik begrijp de verwarring wel. Ik vind het leuk om te horen dat ik jonge lezers met mijn boeken aanspreek. Ook met mijn eerste boek Rood licht was dat al het geval.
In algemene zin kan ik zeggen dat ik graag een verhaal wil vertellen. Het verhaal is leidend, het genre volgt. Toen ik het idee kreeg voor Een enkeltje Venus, vond ik het thrillergenre daar niet goed bij passen, dus werd het een roman.
Ik vond je boek Een enkeltje Venus ontroerend. Met welke gevoelens kijk jij terug op dat boek? En waarom koos je voor het onderwerp?
Ik vond het bijzonder om me te verdiepen in transseksualiteit. Ik heb veel research gedaan en waanzinnig lieve en mooie mensen mogen interviewen. Ik denk nog vaak aan hun hartverwarmende openhartigheid. Ik hoop dat ik met Een enkeltje Venus hun verhaal toegankelijk heb gemaakt voor een breder publiek.
Je schrijft over loverboys, transgenders, sociaal maatschappelijke onderwerpen. Waar komt die voorkeur vandaan? Wil je graag dingen aan de kaak stellen cq duidelijk maken?
Zodra ik gegrepen word door een onderwerp, zodra het me raakt, dan ga ik me verder verdiepen. En als het onderwerp zich voldoende leent voor een boek, dan ga ik er verder mee aan de slag. Als ik bepaalde werelden inzichtelijk kan maken door mijn boeken is dat geweldig, maar ik schrijf primair voor leesplezier.
Kun je al een klein tipje geven over waar je nieuwe boek over gaat?
Jazeker! Mijn nieuwe thriller In mijn bloed komt eind augustus uit. Het is het eerste deel van een serie over journaliste Benthe Berg. In dit eerste deel krijgt ze te maken met een pedo in haar eigen kleine dorp. Ze doet verslag van de zaak, maar raakt ook persoonlijk betrokken.
Ik ontdek net dat je nog een boek heb geschreven: Zwangerschapsmonologen. Schande dat die mij ontgaan is. Als ik dan 1 plus 1 optel en begrijp dat je zo gek op muziek bent, wordt het dan niet eens tijd voor een boek mbt muziek???
Haha, uhm… nee, dat staat niet op mijn planning. Maar je weet nooit hoe het leven loopt.
Je interviewt zelf veel schrijvers. Waar ben jij dan het meest benieuwd naar als je ze ontmoet?
Als schrijvers elkaar ontmoeten gaat het heel vaak over kleine (voor de meeste mensen oninteressante) dingetjes. Oh, doe jij dat zo? Ik altijd zo. Oh ja, werkt dat bij jou? Hmm… misschien ook eens proberen. Zelf ben ik altijd wel benieuwd naar de werkplek van een collega. Ik woon in Amsterdam (lees: gezellig klein) dus ik ben een noodgedwongen schrijfnomade. Ik schrijf veel in cafés. En als een collega dan vertelt over zijn of haar paradijselijk ingerichte schrijfplek, mét uitzicht over het water en nou ja, ga zo verder, dan ben ik daar natuurlijk ab-so-luut niet jaloers op. Nee.
Je houdt van Paradiso las ik: welke concerten zijn memorabel voor je? Wie zou je er graag eens willen zien?
In elk geval het concert van Morgan Heritage. En van Ziggy Marley. En van D’Angelo.
En als ik mag kiezen… zou ik Prince graag eens in Paradiso willen zien. Of Bruce Springsteen, natuurlijk.
En je houdt van dansen? Waar dans je graag op en ga je vaak uit?
Dansen doe ik bij concerten. En als ik uit ga, dan liefst naar de kroeg.
Je bent geboren in Naarden: Ben je een echt gooische dame?
Ik geloof van niet…
Wat is je schrijfritueel? Welke muziek staat erbij aan?
Ik heb geen ritueel, maar soms zoek ik rumoerige ruimtes als cafés op en soms heb ik juist behoefte aan complete stilte en afzondering. Af en toe schrijf ik met muziek, maar dan wel altijd rustige muziek. Meestal singer-songwriters.
Hoe ben jij voor je omgeving als je met een boek bezig bent?
Dan ben ik gewoon mezelf, geloof ik, maar als ik écht écht midden in een boek zit, dan kan ik wel afwezig zijn. Dan ben ik gewoon even van de wereld.
Wat is je grootste frustratie mbt schrijven van een boek?
Ha, die heb ik niet.
Met welke schrijver zou je wel eens een borrel willen drinken?
Oeh…
Welke vraag stel je hem of haar zeker?
Poe…
Wanneer heb je voor het laatst te veel gedronken?
Ja, heel gek… ik kan me daar dus niets meer van herinneren.
Je mag vier mensen uitnodigen voor een diner. Wie nodig je uit? En waarom die.
Vier lieve vrienden! Omdat ik van ze hou.
Wat is jouw favoriete recept wat altijd lukt en je voor zet als iemand voor het eerst komt eten?
Ik ben gek op koken en heb eerlijk gezegd niet één ‘succes-recept’ dat ik altijd maar weer uit de oven tover als iemand komt eten. Een veilige keus zou iets uit de Indonesische keuken zijn, omdat ik dat al jong geleerd heb.
Welke muzieknummer kan je blijven horen thuis, in de auto, enz?
Dat verandert steeds! Ik luister graag naar de radio, meestal 3FM of Sublime FM als ik toe ben aan rustige muziek.
Welk boek sloeg je onlangs dicht en wat vond je er van?
Als ik schrijf, lees ik eigenlijk geen andere boeken. Daar staat mijn hoofd dan niet naar. Ik heb net een punt gezet achter mijn nieuwe boek, dus ik kan nu gaan kiezen uit de welbekende stapel nog-zeker-te-lezen.
Welk boek vind je dat iedereen moet lezen?
Dat moet iedereen vooral zelf weten J Maar ik vond De lach en de dood van Pieter Webeling bijvoorbeeld een prachtig boek.
Wat zou je graag in de toekomst willen bereiken?
Ik heb het leukste beroep van de wereld. Dus ik zou graag blijven schrijven totdat ik erbij neer val.


 Over In mijn bloed :
Journaliste Benthe Berg wordt geconfronteerd met hartverscheurend nieuws. Haar dochtertje Céline is één  van de kinderen die door pedofiel Rick V. zijn misbruikt. De dader komt weg met een lage straf en iedereen in  het kleine Noord-Hollandse dorp Ringerdam blijft bovendien heilig in zijn onschuld geloven.
Benthe vindt het vonnis zo onrechtvaardig dat ze in haar wanhoop besluit om wraak te nemen. Voor Céline.  In alle stilte bereidt ze een aanslag op Rick V. voor. Op de dag dat hij vrijkomt, zal ze hem liquideren.
Je kunt In mijn bloed nu al reserveren op 

2 opmerkingen:

  1. Nog beter zou het zijn als je deze fantastische thriller bij de plaatselijke boekhandel gaat kopen of bestelde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In ons geval is het fijner als je het boek via de link besteld, want dan krijgen wij ook weer een bijdrage van het blauwe mannetje. En daardoor zijn er weer extra acties!

    BeantwoordenVerwijderen