woensdag 23 juli 2014

Galgenveld door Isa Maron Leesclub

Titel: De Noordzeemoorden deel I: Galgenveld


Auteur: Isa Maron
298 pagina’s
ISBN nummer: 978 90 488 2266 9 (e-book)
Dutch Media Books bv

Gelezen door:  Lydia Buist, Corina Nieuwenhuis, Brigitta Dielman, Ink Kroon, Ann Koenzen, Silvia van Elzelingen, Caroline Kuiper, Monique Kager en Miriam Bakker.

Meedogenloos. Meedogenloos. Zijn nieuwe mantra. Het woord bevalt hem. Meedogenloos. Te lang is hij die lieve jongen geweest. Zijn moeder zei het vroeger zo godvergeten vaak dat hij dacht dat het wel waar moest zijn. ‘Het is zo’n lieve jongen’. Niet meer. Nooit meer.

Samenvatting
De 19-jarige scholiere Kyra Slagter zit in haar eindexamenjaar en is geobsedeerd door moord, het politiewerk en alles wat daarmee te maken heeft. Na haar middelbare school wil ze de studie forensische recherche gaan doen en intussen leest ze alles over onopgeloste verdwijningen en grote seriemoordenaars. Amsterdam-Noord wordt opgeschrikt door een gruwelijke moord: aan een van de hoge lantaarnpalen aan de kade van het IJ hangt het lichaam van een man, zijn gezicht gruwelijk vertrokken, zijn broek op zijn enkels. Kyra is als een van de eersten op de plaats delict. Dit tot grote ergernis van rechercheur Maud Mertens. Kyra laat zich echter niet zo makkelijk wegsturen en als de wind het lichaam een klein beetje draait, herkent Kyra de dode man. Het is Marc Gaullier, haar populaire kunstdocent. Wie heeft Marc Gaullier vermoord en waarom? Wat is het motief? De politie staat voor een raadsel. Dan wordt er een tweede lijk gevonden en het wordt akelig duidelijk dat dit door dezelfde dader is gedaan. Een race tegen de klok begint..

Quote Monique:
In het boek gaat het vooral om Kyra, de 19-jarige VWO eindexamenleerling, met haar obsessie omtrent het uitzoeken naar wat er gebeurd is met haar oudere zus Sarina. Waarom is ze zomaar verdwenen? Wat is er daar gebeurd op Texel? Waarom willen haar ouders (haar vader is huisarts, haar moeder is eigenlijk ook nooit thuis) er niet met haar over praten? Waarom wordt ze overal buitengehouden? Het is toch ook haar zus? Ze is geen klein kind meer!

Quote Caroline:
Het boek gaat over Kyra Slagter, 19 jaar. Vier jaar geleden verdween haar zus Sarina toen ze met vriendinnen een examenvakantie op Texel vierde. Ze kwam aan op Texel, ging hardlopen en is nooit meer terug gekeerd. Kyra’s ouders wilden haar destijds niet mee hebben bij hun zoektocht, dus gaat ze zelf op onderzoek uit. Kyra wordt sinds de vermissing van haar zus geplaagd door nachtmerries. Altijd gaan die over de vermissing van haar zus. Kyra heeft ook nog een oudere broer Jarno.

Quote Ink:
Kyra doet als jonge meid een eigen onderzoek naast de recherche. Kyra wordt als persoon eigenlijk het meest uitgediept. Meisje in een gezin waarvan de oudste zus verdwenen is op Texel. Moeder is het ene moment te zorgzaam en het andere moment erg afwezig. Kyra is de afgelopen vier jaar haar eigen gang gegaan en heeft haar eigen verdriet rondom haar zus verwerkt. Ze is fanatiek en lijkt de belangen van anderen niet helemaal in te zien. Dendert door als een sneltrein. 
Rechercheur Maud is naast Kyra degene die redelijk uitgewerkt is qua karakter. De andere personen, zoals Bingster, vind ik te weinig uitgewerkt, maar wel wetend dat dit boek deel 1 is in een serie van vier.

Quote Silvia:
Het boek begint wat verwarrend met de droom van Kyra en ik moest de eerste pagina’s daarom ook even terug lezen. Het verhaal wordt afwisselend vertelt vanuit verschillende personages waaronder de 19-jarige Kyra die slim, vindingrijk maar soms ook wat roekeloos is, de ervaren, bedachtzame rechercheur Maud Mertens en de meedogenloze moordenaar die heel voorzichtig te werk gaat. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. In de schuingedrukte tekst wordt het verhaal vertelt van een verward meisje dat op de vlucht is.

Quote Miriam:
Kyra Slagter is een 19-jarige scholiere die net aan haar eindexamens begint als haar kunstdocent Marc Gaullier wordt vermoord. Vier jaar geleden is haar zus Sarina spoorloos verdwenen tijdens een vakantie op Texel en sindsdien is Kyra vastberaden om haar terug te vinden. Haar oudere broer Jarno en haar ouders hebben haar ten tijde van de verdwijning van Sarina buitengesloten van hun onderzoek, iets wat Kyra vooral haar ouders erg kwalijk neemt. Kyra is een vastberaden, scherpzinnige, eigenwijze, ietwat overmoedige meid die zich vol overgave in haar eigen onderzoek naar de dood van Gaullier stort. Kyra’s onderzoek stuit veel mensen tegen de borst. Niet alleen de politie, maar ook haar vriendinnen willen er niets van weten. Kyra laat zich niet uit het veld slaan en is, zeker na de vondst van het tweede slachtoffer, vastberaden de moordenaar te vinden.

Quote Brigitta:
De 19-jarige Kyra Slagter is als een van de eersten bij een moord na een telefoontje van haar broer Jarno. Kyra’s oudste zusje Sarina is al jarenlang spoorloos en daarom wil Kyra rechercheur worden. Met het telefoontje van haar broer grijpt zij haar kans en gaat op onderzoek uit. Zij zit midden in haar eindexamens, maar ze wil zo graag de moord oplossen.
Maud Mertens en Niels Bingsten zijn de rechercheurs die zich op deze zaak storten. Die stuiten al snel op de inventieve Kyra en dit botst. Maud ziet Kyra als een bemoeial en een ramptoerist. Al snel blijkt echter dat Kyra toch wel slimme ideeën heeft en kunnen zij hun krachten bundelen.

Quote Lydia:
We maken kennis met de 19-jarige Kyra Slagter. Kyra is examenkandidaat en wil na haar middelbare school de studie forensische recherche gaan doen. Kyra is leergierig en nieuwsgierig en leest alles over onopgeloste verdwijningen en grote seriemoordenaars. Op een vroege ochtend wordt Kyra wakker gebeld door haar broer Jarno met de mededeling dat er een gruwelijke moord is gepleegd in Amsterdam-Noord. Kyra is na het telefoongesprek snel ter plaatse, ze neemt alle gruwelijk details van deze moord in zich op.
Daar op de plaats delict maken we kennis met rechercheur Maud Mertens die veel ervaring heeft. In eerste instantie ergert Maud zich aan Kyra die zich bemoeit met de zaak en haar ongewenst advies geeft. Overal waar Maud Mertens is, verschijnt Kyra ook. Verder in het verhaal komt Maud te weten waarom Kyra’s recherchewerk een obsessie voor haar is geworden: Kyra 's zus is namelijk vier jaar geleden spoorloos verdwenen op Texel. De familie Slagter heeft nooit meer iets van Sarina gehoord. Hebben de moord en de verdwijning van Sarina iets met elkaar te maken?

Quote Corina:
Kyra is een VWO-studente van 19, die gefascineerd is door forensisch onderzoek en dat soort aanverwante zaken. Als haar broer een lijk vindt, belt hij haar op en gaat ze er achteraan.
Maud Mertens is de dienstdoende rechercheur. Kyra blijkt de dode te kennen en vraagt zich af of de moord misschien te maken heeft met de wat vreemde dingen bij de kunstlessen. Ondertussen ontdekt het recherche team wel iets heel lugubers. Zowel het team als Kyra starten een onderzoek, maar komen vast te zitten en dan wordt er nog een lijk gevonden. Is er een overeenkomst? Kan het dezelfde dader zijn?

Quote Ann:
Na een aanvankelijke valse start mijnerzijds is het toch helemaal goed gekomen tussen mij en Kyra, want ze houdt tenslotte ook van kamillethee ;)
Kyra Slagter is een blonde jonge meid van 19 bezig met haar eindexamen als ze op een vroege ochtend een berichtje krijgt van haar broer Jarno. Er hangt een lijk aan een 6 meter hoge lantaarnpaal in Noord bij het IJ, met zijn broek op zijn enkels. Dat is koren op de molen van Kyra die gefascineerd is door alles wat met lijken en forensische opsporing te maken heeft. Kyra springt op haar scooter en snelt er heen. Ze maakt gauw een paar foto's en een filmpje met haar mobiel voordat de politie ter plaatse is.

Die politie komt snel in de vorm van rechercheurs Maud Mertens en haar collega Niels Bingsten. Maud woont samen met Edwin en heeft een 16-jarige puberdochter Roos. Maud is een ervaren rechercheur, vasthoudend maar met niet altijd evenveel geduld. In eerste instantie is Maud geërgerd door de bemoeienissen van Kyra, maar in de loop van het verhaal hebben ze elkaar nodig.

Een tweede verhaallijn is die van een vluchtend meisje, ergens in de Schotse Hooglanden, die onder haar hoede genomen wordt door een voormalige hoofdzuster uit Londen.
En een andere verhaallijn is die van de dader…die het woord meedogenloos herhaalt om zichzelf op te peppen voor zijn volgende daad…want hij heeft geen mededogen met zijn slachtoffers, zijn prooi. Die hij zorgvuldig uitzoekt en martelt. Dat er nog meer moorden gepleegd gaan worden (en al gepleegd zijn) is daardoor al snel duidelijk.

Beoordeling cover



Quote Monique:
Ik had het niet gekozen als het in de bibliotheek stond. Vaak val ik zelf voor de zwarte covers bij een thriller, waarschijnlijk raar maar daar valt mijn oog gelijk op. Als ik de achterkant van dit boek zou hebben gelezen, weet ik zeker dat ik hem mee genomen zou hebben. Een 5.

Quote Caroline:
De cover van het boek is mooi, eenvoudig, rustig en spannend met een lege reddingsboei op de golven in het donkere water. Het geeft de titel  weer: De Noordzee Moorden. Het eerste deel van deze thriller reeks heet Galgenveld. Ik geef de cover een 7,5.

Quote Ink:
Ik vind de blauwgrijzige omslag mooi. Een reddingsboei dobbert leeg rond. Te laat? Alleen een rare combinatie met de titel Galgenveld eigenlijk, die lege zee. Een 8,5.

Quote Miriam:
De cover is mistroostig, somber, onheilspellend en er gaat een bepaalde dreiging uit van de zee. De zee is meedogenloos, net als de dader in het verhaal. Passend, een 8.

Quote Silvia:
De cover valt meteen op in de winkel en is prachtig om te zien! De cover toont de zee met een reddingsboei erin. Boven de zee hangt een dreigende lucht. Het komt mysterieus over. Ik geef de cover een 8.

Quote Brigitta:
Ik vind de cover mooi, maar niet geweldig. Ik geef m een 7. Het is het eerste deel van de Noordzeemoorden dus de komende covers zullen er wel bij aansluiten.

Quote Corina:
De cover vind ik niet super, maar ook niet onwijs lelijk. Ik weet niet of ik m uit mezelf zou oppakken als ik het boek zou zien liggen in de winkel. Hij krijgt een 5.

Quote Lydia:
De cover is mooi blauw met een reddingsboei. Dan vraag ik me af bij het zien van de cover: wie gaat er gered worden of komt de redding te laat in deze thriller? Een 7.

Quote Ann:
De cover past perfect bij het verhaal met het koude water van de Noordzee en als enig kleuraccent de roomwitte reddingsboei. Zelf vind ik ook het lettertype van de titel erg prettig. Een 8.

Conclusie

Quote Monique:
Je hebt weleens van die boeken waarin je begint te lezen en gelijk gepakt bent door het verhaal, zo ook Galgenveld. Het trekt je mee in de spanning en is tot het einde toe onvoorspelbaar. Het verhaal heeft meerdere wendingen waarvan je denkt: waar gaat het heen? Ik kon het boek slecht weg leggen en dacht elke keer: ‘toch nog maar even lezen’. Ik vind het een aanrader! Ik was eerst een beetje teleurgesteld, want het boek is nog niet helemaal af aan het einde………………maar Yes! er komt een vervolg; dit is deel 1 van een serie van 4, helemaal te gek. Daar houd ik van, meerdere boeken over dezelfde hoofdpersoon. Hij staat nu al op mijn verlanglijstje.

Quote Caroline:
Dit boek kreeg ik aangeboden om te recenseren. Ik vond het een echte thriller. Wat mij erg trof in het boek was de psychische gesteldheid van de man die de moorden pleegde. Dat hij zo boos is en dan wraak neemt op eigenlijk onschuldige mensen op zo’n gruwelijke wijze. Ook het verhaal van Sarina, een meisje dat plotseling van de aardbodem verdwijnt en je als familie en vrienden achter blijft in die onzekerheid… leeft ze nog of is ze dood? en je weet gewoon dat dit iets is wat in werkelijkheid ook gebeurd.



Quote Silvia:
Ik heb gekozen voor dit boek, omdat ik het als e-book mee mocht gaan lezen in de leesclub. Deze schrijfster was voor mij nog totaal onbekend en dat maakte dat ik graag iets van haar wilde gaan lezen. Op google ben ik gaan zoeken naar de cover en het stukje op de achterflap. Dit sprak mij meteen aan. Ook het feit dat deze thriller in 3 delen in het AD zou verschijnen wekte mijn interesse.

Quote Brigitta:
Ik vind dit een heerlijk boek, geschreven vanuit verschillende perspectieven waardoor je van alle kanten mee kunt kijken. Het speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en daarnaast in Noord-Holland en Texel. Ik ben geboren In Noord-Holland dus kon daar wel een en ander in herkennen. Het is een boek wat je haast niet weg kunt leggen omdat elk hoofdstuk triggert om door te lezen, hierdoor voel je de spanning billen knijpend toenemen. Een geweldig boek! Er zit veel symboliek in het boek. Mooie verwijzingen qua kunst. Ook vond ik het prettig om de spreektaal vooral in het Nederlands terug te lezen,

Quote Lydia:
De personage zijn goed uitgewerkt je kan je goed verplaatsen in elk personage.  Je voelt als lezer hun emoties , de spanning . Ook de karakters zijn goed uitgewerkt. Isa Maron heeft een heerlijke schrijfstijl. Ook schrijft ze met humor, je voelt de spanning en als lezer wordt je nieuwsgierig naar het plot. Je blijft lezen, want na elke hoofdstuk weet Isa de spanning goed op te voeren. Ik heb genoten van de gruwelijke details, ik zag het allemaal voor me.

Quote Ink:
Isa Maron heeft een lekkere verhaalstijl en geeft op tijd weer wat stukjes om je nieuwsgierigheid vast te houden. Je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet en je twijfelt welke persoon gelijk zal hebben. In de leesclub hadden verschillende mensen het over het begin van het boek wat ze lastig of verwarrend vonden. Ik had hier totaal geen last van. Er worden verschillende personen en verhaallijnen opgestart. Je moet wel even opletten, maar het maakte mij extra nieuwsgierig hoe dit ging lopen. Het stuk rondom de leraar en zijn modellen is goed neergezet: de voorzichtigheid, de angst, grenzen die wel of niet gehouden worden. De moordenaar is ook goed neergezet met de informatie die je in stukjes krijgt en je begint te begrijpen wat er met hem aan de hand is. En dat het een open einde is met betrekking tot een bepaald onderwerp...tja logisch...daarom wil je zeker deel twee gaan lezen.

Quote Miriam:
Isa Maron heeft een duidelijke, hedendaagse manier van schrijven. Ik vond het erg prettig lezen. De verhaallijnen zijn goed uiteengezet en uitgewerkt, de karakters voldoende uitgediept. De belangrijkste personen komen goed en duidelijk uit de verf. Hoewel het richting het einde van het boek wel een beetje duidelijk wordt wie de dader is, is het uiteindelijke plot erg spannend, ik zat op het puntje van mijn stoel! En dan het einde….wordt vervolgd….gelukkig wel! Ik kijk uit naar het volgende deel.

Quote Corina:
Het einde is mooi in elkaar gezet met oog op het tweede deel en dat maakt je als lezer erg nieuwsgierig.... Vooral het verhaal dat tussendoor wordt verteld, spreekt me aan.

Quote Ann:
De titel Galgenveld slaat op die vindplaats van het lijk. In de historie is terug te vinden dat hier vroeger misdadigers werden opgehangen om te worden tentoongesteld als voorbeeld voor de bevolking. Het verhaal trekt je mee in een wervelwind van gebeurtenissen en houdt je vast in een moordende greep zodat je maar een ding kan doen….doorlezen tot het eind.

Beoordeling

Quote Ink:
Vier sterren.

Quote Monique:
Ik geef Galgenveld van Isa Maron zeker 4 sterren en kijk uit naar deel 2 in de serie van de Noordzee moorden.

Quote Silvia:
Ik heb erg genoten van deze thriller. Het was even moeilijk inkomen maar daarna las het heerlijk vlot weg. Een boek met gruwelijke details, waarbij je op het puntje van je stoel bivakkeert. De karakters zijn sterk neergezet en ik kon me goed inleven in hun situatie. Een sterk plot met een enigszins ‘open eind’. Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar de andere delen van deze serie.
Ik zou het boek zeker aanbevelen bij mijn vrienden en kennissen. Het boek krijgt van mij dik 4 sterren!

Quote Lydia:
Ik kijk uit naar de andere delen van deze serie en tot die tijd wachten we in spanning af. Vier sterren!

Quote Corina:
Door het moeilijke begin geef ik het boek 3 en halve ster.

Quote Brigitta:
Ik geef het boek 4½ sterren. Een echte aanrader!

Quote Caroline:
Ik geef dit boek 4 sterren.

Quote Miriam:
Vier sterren!

Quote Ann:
Ik kende de boeken van Isa Maron niet (schande) maar dit boek is absoluut een aanrader en ik ben blij dat er nog meer delen komen. Ik kijk nu al uit naar de vele uren leesplezier die de volgende delen ongetwijfeld gaan opleveren.
Dikke 4 sterren.

Totaalscore:
Cover: 7.1 punten ( 1-10)


Conclusie:****  (1 = slecht, 2= matig, 3= voldoende, 4= goed, 5= uitstekend)




Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

6 opmerkingen:

  1. Deze gaat mee op vakantie, van Caroline gekregen, ik ben benieuwd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo lijkt het niet alsof dit een groepsrecensie is van Thrillerlezers in plaats van De Perfecte Buren? De recensie staat namelijk onder De perfecte buren. Ann

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ann, het was een samenwerking tussen thrillerlezers en de perfecte buren. Boeken die thrillerlezers regelde kwamen ook op het blog. Fijn voor de schrijver en uitgeverij: want perfecte nuren heeft nauwelijks leden. Zo was men verzekerd van een veel groter leespubliek. De perfecte buren leesclub was dus op twee plekken. Binnenkort wordt het blog verschoond en vernieuwd en zal de voor Thrillerlezers besmette naam van Perfecte Buren verdwijnen. Liever een ver familielid dan een perfecte buur is het nieuwe motto.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gelukkig, eindelijk verlost van die vuiligheid!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je geeft mij inspiratie voor een hele mooie column waar we eens wat mensen uit de kast gaan laten komen. Dank je!

      Verwijderen
  5. Lieve mensen ik zeg lees deze thriller ik heb genoten .. echt een aanrader het was mijn eerste recensie maar dat was geen straf met dit Boek

    BeantwoordenVerwijderen