dinsdag 22 april 2014

In het duister van Marleen Ekelmans




Groepsrecensie; In het duister door Marleen Ekelmans.

Lezers; Silvia van Elzelingen, Irma van Rietschoten, Miriam Bakker en Bianca Blok.

Nora, een jonge journaliste, krijgt de opdracht over een beruchte verdwijningszaak te schrijven. Na een avond stappen, acht jaar geleden is Emma verdwenen. Nora bijt zich er helemaal in vast en wil tot op de bodem uitzoeken waarom er nooit een spoor van het meisje is gevonden. Daarbij ontdekt ze dat de politie behoorlijke steken heeft laten vallen bij het onderzoek.

Terwijl de puzzelstukjes op hun plek vallen lijkt Nora de grip op haar eigen zo perfecte leven te verliezen. Haar solide relatie met Roderick vertoont barsten en het nauwe contact met haar broer, een rechercheur bij de politie, is bekoeld. De zaak Emma houdt haar volledig in de greep... Tot ze de gruwelijke waarheid ontdekt.

Een vlotte, meeslepende YA-thriller met spectaculaire ontknoping.

De cover;

Quote Irma; Ik vind de cover van het boek niet geweldig. Ik vind de kleur van de foto niet mooi en past totaal niet bij de kleur van de zij en achterkant. De rode band die erover heen loopt vind ik te breed ten opzichte van de letters. Ik vind de letters ook te klein en de tekst niet mooi verdeeld. De foto zelf van een jonge vrouw die van achteren wordt aangevallen en de mond gesnoerd met een hand in een leren handschoen vind ik wel goed gekozen en past bij het verhaal. Het geeft goed de inhoud weer zonder teveel weg te geven. Ik geef de cover een 5.

Quote Silvia; De cover van het boek springt meteen in het oog door het angstige meisje wier mond dicht gehouden wordt door een gehandschoende hand. Het stukje op de achterkant maakt dat je deze thriller zo gauw mogelijk wilt lezen.
De cover krijgt van mij op een schaal van 10 een 7.

Quote Bianca; De cover vind ik mooi, het meisje op de foto straalt angst uit. De titel komt ook overeen met het verhaal. D Ik geef de cover een 8!

Samenvatting van het verhaal;

Quote Irma; Het verhaal speelt zich af in Nederland in de huidige tijd en draait om een jonge journaliste genaamd Nora. Ze heeft het gevoel dat ze een perfect leven heeft samen met Roderick, haar vriend, bij wie ze 2 jaar geleden in zijn dure huis is ingetrokken. Ze heeft een goede band met haar broer Rudy, een goede vriendin en tevens collega Lies en een fijne baas Johan. Haar leven kan niet beter.

Quote Miriam; Nora, een journaliste op de nieuwsredactie van een grote krant, krijgt van haar baas de opdracht om in een oude verdwijningszaak te duiken. Acht jaar geleden is Emma van Witten verdwenen na een avondje stappen en er is nooit meer iets van haar vernomen.

Quote Bianca; Wanneer Nora de opdracht krijgt om de verdwijningzaak van Emma van Witten te onderzoeken zorgt dit voor de nodige spanningen in haar privé leven. Emma is 8 jaar geleden verdwenen en niemand weet precies wat er met haar is gebeurd. Misschien leeft ze nog wel….

Quote Silvia; Nora, een jonge journaliste, krijgt de opdracht over een beruchte verdwijningszaak te schrijven. Na een avond stappen, acht jaar geleden is Emma verdwenen. Nora bijt zich er helemaal in vast en wil tot op de bodem uitzoeken waarom er nooit een spoor van het meisje is gevonden. Daarbij ontdekt ze dat de politie behoorlijke steken heeft laten vallen bij het onderzoek.

Quote Miriam; Nora duikt erin en wil graag tot op de bodem uitzoeken wat er met Emma is gebeurd. Haar onderzoek verloopt niet bepaald soepel. Haar vriendje Roderick wil dat ze zich er niet mee bemoeit, haar broer Rudy (die bij de recherche zit) wil dat ze zich erbuiten houdt. Deze tegenstand zorgt er alleen maar voor dat Nora zich nog meer vastbijt in haar onderzoek en doorgaat. Wat is er met Emma gebeurd?

Quote Bianca; Nora is journaliste en haar opdracht is simpel, probeer te achterhalen wat er toentertijd is gebeurd. Wanneer haar broer Rudy, die rechercheur bij de politie is, haar negeert en haar vriend Roderick zich ook al vreemd begint te gedragen vindt zij dat erg vreemd. Hoe meer men zich afzet, hoe harder zij zich erin vastbijt om te achterhalen wat er die bewuste avond is gebeurd.

Quote Irma; Dan krijgt ze van haar baas een opdracht om een verhaal te schrijven over een zaak van een meisje die 8 jaar geleden is verdwenen. Hoe komt het dat de zaak nooit is opgelost en welke steken heeft de politie daarin laten vallen? Als Nora vol overgave en emotie in de zaak duikt, begint haar eigen perfecte leventje steeds meer barsten te vertonen. Het verhaal verspringt soms in de tijd naar 8 jaar geleden en tussen Nora en het verdwenen meisje. Het wordt in het boek al snel duidelijk dat niet iedereen is zoals hij/zij lijkt waardoor de verhouding tussen Nora en de andere personages opeens heel anders komen te liggen. Gelukkig krijgt Nora steun uit verschillende hoeken.

Quote Silvia; Terwijl de puzzelstukjes op hun plek vallen lijkt Nora de grip op haar eigen zo perfecte leven te verliezen. Haar solide relatie met Roderick vertoont barsten en het nauwe contact met haar broer, een rechercheur bij de politie, is bekoeld. De zaak Emma houdt haar volledig in de greep... Tot ze de gruwelijke waarheid ontdekt.

Conclusie;


Quote Silvia;
Marleen Ekelmans (Assen, 1985) heeft twee grote passies: schrijven en lesgeven. Deze passies combineert ze in haar werk als musicaldocent. Ze geniet van het werken met kinderen en jongeren en laat zich graag door hen inspireren. Ze schrijft voornamelijk musicals, maar is daarnaast altijd bezig met verhalen schrijven. In het duister is haar debuut.

Quote Irma; Het verhaal trok me in de eerste instantie aan omdat het alle ingrediënten heeft van een spannende thriller. Ook vind ik het af en toe wel leuk om een YA boek te lezen tussendoor.
Wat ik goed vond aan dit boek is dat het verhaal geschreven wordt vanuit verschillende personen. Ook krijg je langzaam steeds meer zicht op wat er gebeurd is met het verdwenen meisje, wat soms behoorlijk gruwelijk is.

Quote Miriam; Het verhaal wordt in eerste instantie verteld vanuit het perspectief van Nora. Gelukkig met haar baan, gelukkig met haar vriendje, lol met haar beste vriendin Lies. Haar leven verandert door de opdracht die zij krijgt om uit te zoeken waarom Emma nooit is gevonden. Haar perfecte leventje valt langzaam uit elkaar. Roderick begint zich steeds vreemder te gedragen, haar broer Rudy keert zich van haar af en haar vriendin Lies gedraagt zich of afzijdig of jaloers. De enige die het goed met haar voor lijkt te hebben, is haar baas Johan.  Langzaam verandert Nora van een vrolijke, gelukkige meid in een achterdochtig, soms angstig maar vooral heel vastberaden persoon.

Quote Silvia; Met ‘In het duister’ heeft Marleen Ekelmans haar eerste thriller voor Young Adults neergezet. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de hoofdpersonen Nora en Emma.
Nora werkt op de nieuwsredactie bij een grote krant, ze woont samen met haar grote liefde Roderick. Haar baas Johan vraagt haar een artikel te schrijven over Emma een meisje dat 8 jaar geleden is verdwenen. Nora bijt zich volledig in de verdwijningszaak vast, zo erg dat ze zelfs gaat twijfelen aan haar familie en vrienden. Ze wantrouwt iedereen.
Emma is het meisje dat 8 jaar geleden spoorloos verdween na een avondje stappen en waar niemand meer iets van vernomen heeft. Door de ‘flashbacks’ kom je te weten wat er zich 8 jaar geleden heeft afgespeeld.


Quote Bianca; Het verhaal wordt vanuit de persoon Emma en Nora verteld. Na een spannend proloog en het eerste hoofdstuk was ik er al snel uit wie er achter de verdwijning van Emma zat. Het boek is ondanks dat het voorspelbaar is toch erg vlot en goed geschreven. De personages Emma en Nora zijn prima uitgewerkt, wat de beweegredenen van de dader waren vond ik erg zwak uitgewerkt.

Quote Miriam; Na het lezen van de achterflap, de proloog en de eerste bladzijde dacht ik het verloop van het verhaal al te weten, wie achter de verdwijning van Emma zat. Na het lezen van de laatste bladzijde bleek ik het inderdaad bij het rechte eind te hebben. Dat vond ik erg jammer. Wat ik ook jammer vond, was dat het ‘waarom’ niet duidelijk naar voren is gekomen. Je blijft met teveel vragen zitten.

Quote Silvia; Het verhaal leest vlot en is vol spanning geschreven. Ik kon mij goed inleven in de rol van Nora en Emma. Marleen weet met haar schrijfstijl de aandacht van de lezers gevangen te houden.
Al vrij vlot in het verhaal vermoede ik wat de ontknoping zou kunnen zijn. Heel even werd ik nog aan het twijfelen gebracht, maar de uiteindelijke ontknoping was precies zoals ik had gedacht. Dit doet echter niets af aan de spanning van deze thriller. Marleen houd je aan je stoel gekluisterd of je nu wil of niet.

Quote Irma; Van Nora krijg je een goed beeld en ik vind haar heel sympathiek over komen.

Het plot vind ik erg teleurstellend. Ik had heel snel, eigenlijk al bijna vanaf het begin, door hoe het zou aflopen en dat bleek  uiteindelijk ook te kloppen. De proloog is spannen geschreven maar geeft direct al teveel weg van het verhaal en het plot. Daarnaast blijven er naar mijn mening teveel losse eindjes over en zijn sommige personages te weinig uitgediept waardoor ik met het onbevredigende gevoel bleef zitten dat het boek eigenlijk niet helemaal af was.

Quote Miriam; Als lezer weet je meer over Emma. Emma’s verhaal wordt namelijk ook verteld…
Maar goed, ik ben allang geen 15 meer ;-) Het is en blijft een YA-thriller en voor die doelgroep is dit een spannend boek. Heel vlot geschreven en het verhaal staat nergens ‘stil’.  De cover is goed gekozen, past bij het verhaal en nodigt uit.

Quote Silvia; De woede van Emma raakte mij en bleef door mijn gedachten spoken n.a.v. de volgende quote in korte zinnetjes: ·‘Ik schrik wakker, in de kelder is het pikdonker. Alles om me heen is zwart. Hoe meer ik terugkijk op mijn vrije leven, hoe bozer ik word. Hij heeft mijn leven genomen alsof ik alleen maar besta om hem te plezieren. Ik kan dit niet accepteren, ik heb lang genoeg geleden. Ik moet ervoor zorgen dat ik hieruit kom. Hij zal er spijt van krijgen. Van alles wat hij mij heeft aangedaan. Hij zal hiervoor boeten. Hoe dan ook. Ik wil mijn leven terug. Mijn lichaam. Ik laat me niet langer gebruiken. Al die jaren zag ik geen uitweg. Ik ben mijn eigen kracht vergeten, maar zal haar terugvinden. Al word het mijn dood. De mensen zullen erachter komen wat voor monster hij is en ik zal weer leven.’

Quote Irma; Waar ik wel erg over te spreken ben, is de vlotte, enthousiaste schrijfstijl. Hierdoor leest het boek makkelijk weg.
Ik ben me wel bewust van het feit dat dit een YA boek is en ik een ervaren thrillerlezer ben, dus het kan zijn dat ik anders in dit boek zit dan een jonge lezer en ik zie wel duidelijk potentie bij de schrijfster van het boek. Dit is dan ook haar debuut en ik denk dat ze het in zich heeft om goede boeken te schrijven.
Al met al vind ik het geen geweldig boek maar heeft het me wel vermaakt. De schrijfstijl spreekt me wel aan waardoor ik een volgend boek van deze schrijfster niet op voorhand al zal afwijzen. Ik zou het boek volwassen thrillerlezers niet aanraden maar ben wel heel benieuwd wat jong volwassenen ervan vinden en of zij ook meteen het plot raden of dat het verhaal voor hen spannender is.

Quote Silvia; Een minpuntje vind ik de vele schrijffouten in het boek.
Ik heb voor dit boek gekozen omdat de mogelijkheid bestond om het met de leesclub te gaan lezen. Het verhaal sprak me meteen aan, en omdat ik gek ben op YA boeken heb ik me opgegeven. Een vlotte, meeslepende YA-thriller met spectaculaire ontknoping. 

Quote Bianca; Het boek krijgt van mij uiteindelijk 3 ***.

Quote Silvia; Een goede YA thriller met een spannend plot.
Als ik dit boek moet beoordelen op een schaal van 1 t/m 5 krijgt het van mij een 3,5. Ik zou het boek zeker aanbevelen bij mijn vrienden.

Quote Irma; Ik geef het boek 3 sterren.

Quote Miriam; Ik geef dit boek 2,5 sterren. Ps: mag ik dan toch nog even zeuren: op pagina 13 en 110: “ik wordT “ ….dat deed pijn aan mijn ogen…auw!

Groepsbeoordeling;

Cover; 5 punten ( 1-10)
Conclusie; *** (1 = slecht, 2= matig, 3= voldoende, 4= goed, 5= uitstekend)

Booklight
November 2013
Paperback €15.95/ E-book €9.99
ISBN 9789491472435










Geen opmerkingen:

Een reactie posten