dinsdag 29 april 2014

Dodelijk bedrog Patricia van der Broek

Dodelijk bedrog

Door onze eigen Chris Kras die in een column het over boekomslagen had met rood gestifte lippen, werd ik op het boek van Patricia van der Broek gewezen.

Waar gaat het boek over?
In een Parijse hotelkamer wordt een dode vrouw aangetroffen. Didi van Steenis is communicatieadviseur bij Fenix en was samen met collega en geheime minnaar Pieter van der Um op zakenreis. Pieter wordt naast het lijk van Didi gevonden en bekent de moord.

De Franse rechercheur Jean Francois Thonnart vraagt zijn oude jeugdvriend Thiemo om hulp, omdat hij de zaak niet helemaal vertrouwt. De mannen ontdekken bij Fenix een web van fraude, chantage en relaties.

Ik heb een moeizame start met het boek;ik begin aantekeningen te maken en was voorbereid om zo het hele boek door te moeten gaan worstelen. Maar nee, gelukkig niet. Vanaf het moment dat de Franse rechercheur zijn jeugdvriend Thiemo optrommelt, gaat het in chronologische wijze verder.
Wel moet ik wennen aan het veelvuldig gebruik van Franse woorden. Vroeger liet ik zo snel mogelijk het vak Frans vallen, omdat ik er toen
al niks mee had.
Vaak kan je wel uit de tekst opmaken wat bedoeld wordt. Voor de francofielen onder ons een heerlijke thriller door alle beschrijvingen van de stad Parijs en de Franse uitdrukkingen.
Jean Francois en Thiemo zijn twee wonderlijke jeugdvrienden. Jean is namelijk nogal grof en lomp in zijn woorden. Waarom het precies zulke dikke vrienden zijn, werd mij niet zo duidelijk. Ik las hoe ze elkaar hebben leren kennen, maar wat ze in elkaar aantrekt al die jaren, heb ik gemist. Of ik moet niet goed gelezen hebben?

De hoofdpersonen worden goed consequent neergezet. Zo speelt de baas Anja van Feniks een echte feeks met gedachten als volgt
Anja bleef er moeite mee houden dat verstandelijk gehandicapten meehielpen in de catering.Dat zag er gewoon niet fijn uit. Bovendien hadden die mensen met dakschade ontzettende moeite zelfs de meest basale opdrachten uit te voeren.

Tot bladzijde 168 lijkt het verhaal eenduidig richting de dader te gaan, terwijl er tussendoor allerlei amoureuze ontwikkelingen gebeuren tussen bijna iedereen.Maar dan blijkt uit een gezellige nonchalante conversatie een nieuw slingertje. Hum ,het gaat ingewikkelder worden. En het uiteindelijke plot is dan voor gewone lezers verrassend. Ik ben sinds 1994 een veelvraat van thrillers en ben mij bewust dat ik steeds verrast wil worden en scherper wil. Dat de dader uiteindelijk diegene is waarvan je  dat het minste zou verwachten, is een bekend thrillergegeven.Voor mij had het allemaal net wat scherper en harder gemogen.
Ook de  relatieontwikkelingen waren wat veel in dit boek. een hoofdpersoon in het boek merkt zelf al op dat het lijkt alsof iedereen het met iedereen doet. Na in het begin een schema bij te houden wie het met wie deed en bij wie diegene eigenlijk hoorde, kon ik heerlijk doorlezen met regelmatig een glimlach op mijn gezicht.
Wel hadden de personen meer uitgewerkt kunnen worden. Ze bleven qua karaktereigenschappen wat twee dimensionaal. Anja is een bitch, maar waarom volgt iedereen haar braaf.
Ik zou deze thriller het etiket  chicklitthriller willen geven. En laten we eerlijk zijn, ik merk in de facebookgroep Thrillerlezers dat veel mensen daar enorm van houden! Dus aan hun kan ik dit boek zeker aanraden!

Drie sterren

1 opmerking:

  1. Als debutant ben ik blij met de recensie! Wie dit boek wil lezen kan natuurlijk terecht bij Bol maar ook via mijn eigen FB pagina, www.facebook.com/dodelijkbedrog. Ik verstuur zonder verzendkosten en signeer indien gewenst ook. Het boek is voor de e-reader gebruikers helaas niet verkrijgbaar. Welicht een tweede boek.

    BeantwoordenVerwijderen