zaterdag 1 februari 2014

Boekenkast Kevin Valgaeren


1. Welke boeken heb je staan in je kast? Alleen literatuur, thrillers of iets anders?

In mijn boekenkast staan boeken van verschillende genres. De non-fictie wordt gescheiden van de fictie. De informatieve boeken bestaan voornamelijk uit Engelse en Nederlandse literatuurgeschiedenissen, boeken over de 19de eeuw, historische reisverhalen, schrijversbiografieën en werken over de gothic. Kortom, alles wat ik nodig heb om een nieuw verhaal te researchen. Het grootste deel uit de collectie bestaat uiteraard uit fictie. Het oeuvre van Stephen King, Anne Rice en Charles Dickens nemen het meeste plaats in beslag, maar de verzameling is veel diverser. 19de-eeuwse literatuur uit Engeland en de Lage Landen is flink vertegenwoordigd. Shakespeare staat er broederlijk tussen J.K. Rowling en J.R.R. Tolkien. Dan Brown schurkt tegen Julian Barnes en Dostojevski is al jaren de vaste buurman van Arthur Conan Doyle.


2. Wat is je favoriete boek dat er tussen staat?

Dat is een heel moeilijke vraag. Ik heb net als jullie al zoveel boeken gelezen dat één favoriet selecteren haast onbegonnen werk is. Bijzondere werken in de verzameling zijn een gesigneerde editie van 'De Vlaschaard' van Stijn Streuvels, het eerste deel van Hendrik Consciences verzameld werk uit 1884, de eerste druk van de 'Genoveva van Brabant' van Stijn Streuvels en een genummerde facsimile van de eerste editie van Bram Stokers 'Dracula' uit 1897. Die laatste is uiteraard een van mijn favoriete boeken, maar ook 'Interview With the Vampire' van Anne Rice en 'Frankenstein' van Mary Shelley koester ik diep in m'n hart.





3. Welk boek uit je je jeugd heb je fijne herinneringen aan? En waarom?

Zonder twijfel is dat de reeks 'De Vijf' van Enid Blyton. Het is een wereldberoemde serie van 21 verhalen geschreven in de jaren vijftig van de vorige eeuw, over vier Britse kinderen en hun hond die op het Engelse platteland smokkelaars, dieven, en ander gespuis te lijf gaan. In veel van die verhalen speelden verlaten landhuizen en onderaardse gangen een belangrijke rol. En ik ben ervan overtuigd dat die boeken mijn liefde voor het Angelsaksische en de gothic hebben gestimuleerd. Ik was elf jaar toen ik van mijn grootmoeder onder de kerstboom mijn eerste exemplaar kreeg — dat was deel 9: 'De Vijf en de schat in de bergen' — en sindsdien is nagenoeg al mijn spaargeld naar boeken gegaan. Voordien was ik een heel slechte lezer — ik lees nog steeds heel traag — maar het is dankzij 'De Vijf' dat de leesmicrobe me te pakken kreeg en vanaf toen heeft alles wat ik doe wel min of meer met boeken te maken.

4. Hoeveel boeken lees je gemiddeld per jaar?

Zoals ik al zei, ben ik een trage lezer, maar als ik niet aan het schrijven ben, dan zit ik wel met mijn neus tussen de boeken. Ik lees gemiddeld tussen de vijftig en de zestig boeken per jaar. Dat hangt natuurlijk af van de gemiddelde dikte van de boeken en of ze bestaan uit zware kost of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten