maandag 9 december 2013

Hjorth Rosenfeldt - De Bergmankronieken



Wat verborgen is

Het Zweedse schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt heeft met zijn debuutthriller een prima boek afgeleverd. Het verhaal is helder en niet onnodig gecompliceerd, het taalgebruik is onderhoudend en de ontknoping toch nog verrassend. Blijkens de ondertitel "De Bergmankronieken" zal de rode draad in het vervolg vooralsnog de persoon van Sebastian Bergman zijn. Een nogal narcistisch ingestelde psycholoog die in dit boek helpt bij het politieonderzoek naar de moord op een zestienjarige jongen. Het is een zeer lezenswaardig boek!


De discipel

Na het prima debuut van Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt "Wat verborgen is" met als ondertitel "De Bergmankronieken" is het boek "De discipel" een waardige opvolger. In Stockholm worden vrouwen om het leven gebracht op een manier die tot in verregaande details overeenkomt met de vreemde methoden die seriemoordenaar Edward Hinde in het verleden hanteerde. Het merkwaardige is dat Hinde in de gevangenis zit en verstoken is van elk contact met de buitenwereld. Er is een copycat bezig die details van de door Hinde gepleegde moorden kent die in de buitenwereld niet bekend zijn. Hij moet dus op enigerlei wijze contact met Hinde hebben. De enigszins irritante narcistische psycholoog Sebastian Bergman, die voortdurend met steeds andere vrouwen het bed deelt, gaat de politie als profiler helpen bij het oplossen van de zaak. Hij ontdekt het verband tussen de vier nieuwe moorden en realiseert zich dat niet alleen zijn laatste verovering maar ook zijn dochter Vanja (die bij de politie werkt en zelf niet weet dat ze een dochter van Bergman is) in gevaar komt. Er ontspint zich een bloedspannend verhaal waarin de hoogintelligente en uiterst gevaarlijke Edward Hinde een belangrijke rol speelt. Meer laat ik niet los over de plot die niet erg ingewikkeld is maar wel borg staat voor verslavend leesplezier. Het lijvige verhaal houdt de lezer voortdurend in de greep, het is moeilijk om de e-reader weg te leggen. Het derde boek van Hjorth Rosenfeldt "Het familiegraf" komt ongetwijfeld binnenkort aan de beurt.
Alweer een aanrader!



Het familiegraf

"Het familiegraf" is deel drie van de Bergmankronieken met als rode draad de psycholoog Sebastian Bergman, een narcistische en enigszins verknipte figuur die de Zweedse politie assisteert bij het ontrafelen van vraagstukken rond seriemoordenaars. Het boek kent naast enkele zijlijntjes rond het privéleven van onder meer Sebastian Bergman en politiechef Torkel Hoglund drie verhaallijnen.
Bij een bergwandeling ontdekken twee wandelaars door een lichte valpartij bij toeval een graf waarin zich maar liefst zes skeletten blijken te bevinden. Twee ervan worden vrij snel geïdentificeerd, de andere vier (twee volwassenen en twee kinderen) zijn niet te identificeren omdat hun gebitten verwijderd zijn. De tweede lijn draait om de verdwijning in Zweden van de twee Afghaanse broers Hamid en Said. De vrouw van Hamid stelt alles in het werk om erachter te komen wat er met haar man is gebeurd, en krijgt daarbij de ingehouden toorn van de plaatselijke Afghaanse mannengemeenschap over zich heen. Haar jonge zoon Mehran helpt haar die te weerstaan. De derde lijn draait om de bij de politie werkende Vanja (de dochter van Sebastian wat zij zelf niet weet) die heeft gesolliciteerd naar een driejarige opleiding bij de FBI. Iedereen is ervan overtuigd dat ze zal worden aangenomen, en haar vervanging is al geregeld.
De schrijvers werken de plot op fraaie wijze uit. Het verhaal houdt de lezer voortdurend in zijn greep. Evenals in "Wat verborgen is" en "De discipel" zijn taalgebruik en zinsbouw voortreffelijk, en de spanningsboog is nooit geheel ontspannen. Daardoor wil je het boek gewoonweg in één adem uitlezen hetgeen niet meevalt bij zo'n lijvig boek. Het is te hopen dat het schrijversduo zijn kruit nog droog heeft gehouden voor vele volgende delen van de serie; tot nog toe is de kwaliteit bijna buitenaards.
Absoluut top!!


Charles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten