vrijdag 27 december 2013

De top 3 van Yvonne Franssen

De favoriete boeken van 2013 van 


3: 
Het Gen der goden van Hans Meertens.

Dit is het debuut van Hans Meertens. Het boek is volgens mij niet zo heel bekend, en het is het waard dat daar verandering in komt.
Korte inhoud: de vrouw van een geneticus gelooft niet dat haar man zelfmoord heeft gepleegd en benadert een journaliste om de zaak uit te zoeken. Samen stuiten ze op een enorme organisatie die in het geheim genetische experimenten uitvoert. Super goed bedacht en uitgewerkt verhaal.
Ik was er in begonnen, en had het eerst na een paar bladzijden een tijd weggelegd, want de eerste pagina’s zijn een zéér gedetailleerde beschrijving van hoe iemand op weg is ergens naartoe, en ik dacht echt, o jee, dit gaat hem niet worden. Maar op enig moment heb ik het boek weer opgepakt en heb toch verder gelezen, en toen bleek het gewoon een origineel en spannend  verhaal. Een beetje Dan Brown-achtig, maar eigenlijk beter, want naarmate ik de hoofdpersonen beter leerde kennen, leefde ik veel meer met ze mee dan ik in de Dan Brown boeken deed. Er staan wel vrij veel slordigheidfoutjes in het boek, qua spelling en woordjes vergeten, dat soort flauwekul, en hoewel ik me daar vaak aan erger, was dit verhaal meer dan de moeite waard, waardoor je gewoon over die foutjes heen leest.

2:
Koekoeksjong van Robert Galbreath (alias J.K. Rowling)

Dit boek dat J.K. Rowling onder pseudoniem schreef, maakte mijn verwachtingen helemaal waar. Ik heb (tot mijn eigen grote verrassing, want het is totaal mijn genre niet) met heel veel plezier haar Harry Potter reeks gelezen. Daarna volgde Een goede raad, waarmee Rowling mijns inziens bewees een zeer goede schrijfster te zijn, want het boek gaat over roddel en achterklap in een klein dorp, en dat zou zomaar heel saai kunnen worden als je niet goed kunt schrijven, maar ik heb er echt van genoten. En van Koekoeksjong nog veel meer, omdat dat gewoon ook een lekker spannend boek is.
Korte inhoud: (de overeenkomst met Het gen der goden valt me nu pas op) een topmodel pleegt zelfmoord door van haar balkon te springen, maar haar broer is ervan overtuigd dat het moord betreft, en schakelt de aan lager wal geraakte privédetective Strike in die de zaak (samen met zijn assistente Robin) gaat onderzoeken.  Dit boek smaakt naar meer en ik zie dan ook uit naar een vervolg van de avonturen van deze detective en zijn medewerkster. Het einde van het boek geeft overigens ook wel wat hoop in die richting.

1:
Nood breekt wet van David van Bodegom.

Het boek is al eerder verschenen, en ik weet niet eens zeker of het momenteel nog wel (nieuw) verkrijgbaar is. Ik werd erop geattendeerd door mijn schoonzus, wiens goede vriendin een buurvrouw heeft die een dochter heeft die een vriend heeft die de schrijver van dit boek is.
Prachtig boekje, ik heb wel een traantje moeten plengen. Het is overigens geen thriller.
Korte inhoud: Een jonge arts vertrekt vol idealen naar Ghana om in een missieziekenhuis te werken. Het verhaal is haast laconiek en droogkomisch geschreven, zonder opsmuk, en misschien wel daarom werd ik er echt door geraakt. De omstandigheden waaronder in dat missieziekenhuis wordt gewerkt, het vaak onnodige leed, de bezieling van de jonge arts die uiteindelijk ten onder gaat aan de gevolgen van zijn eigen idealen… hartverscheurend! Het is geen dik boek, je leest het zo uit, en daarna ben je echt even stil. Ik kan het iedereen aanbevelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten